Kezdőlap » Baba-mama » Terhesség kimutatása

Terhesség kimutatása

A fogamzást követően a megtermékenyített petesejtnek nagyjából 6-9 nap, míg leér a méhbe és további 4-5 nap, míg a beágyazódás megtörténik. Tehát a terhesség legkorábban a fogantatástól számított 12-14. napon mutatható ki, ami szabályos ciklus esetén egybeesik azzal a nappal, amikor a menstruációnak meg kellene jönnie. A beágyazódást követően a kezdetleges méhlepény hCG (human koriongonadotrop) nevű hormont termel. A hCG ekkor megjelenik a vérben és a vizeletben.

A hormon szintje nagyon gyorsan emelkedik. Mennyisége kétnaponta megduplázódik, és a fogantatástól számolva, nagyjából 60 nap múlva eléri a maximumát, innentől kezdve nem emelkedik tovább. A terhesség a hCG szint alapján megállapítható egy orvos által elrendelt vér vagy vizeletvizsgálatból. Ez eltarthat pár napig, míg eredményt kapunk. Ha türelmetlenek vagyunk, vagy meg szeretnénk bizonyosodni érzéseink valódiságáról, vásárolhatunk gyógyszertárakban vagy drogériákban különböző terhességi teszteket. Számos fajtája létezik, de működési elve mindegyiknek ugyan az. A tesztcsíkot a reggeli első vizeletben kell mártani, a csík színe pedig hCG hormon jelenlétében megváltozik.

Kapjunk bármilyen eredményt is, érdemes 3-5 nap múlva megismételni tesztet. Negatív eredményt ugyanis kaphatunk azért is, mert még nem érte el a szervezet hCG szintje a kimutatható mennyiséget, ugyanakkor pozitív tesztet is követheti negatív teszt, hiszen nem minden petesejt tud sikeresen beágyazódni.
A fogamzás után körülbelül négy héttel (ez rendes ciklus esetén 6 hetes terhességet jelent) az orvos belső vizsgálattal és ultrahanggal erősíti meg a terhesség tényét. Az orvosi vizsgálat teljesen megbízható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük