Kezdőlap » Fitnesz » Terhesség alatti sport – okosabb gyerek?

Terhesség alatti sport – okosabb gyerek?

A várandós nők, akik a terhesség alatt is sportolnak, gondoskodnak arról, hogy az újszülött agyi aktivitása magasabb legyen – legalábbis egy kanadai kutatás eredményei ezt mutatják.

A tanulmány szerint a leendő anyák fizikai aktivitása a gyerek kognitív képességeit nemcsak a csecsemőkorban, hanem a későbbi életben is pozitívan befolyásolhatja. A kísérletben részt vevő, a második trimeszterben járó terhes nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak hetente háromszor egy 20 perces alacsonyabb intenzitású aerobik edzést kellett végeznie. A többieknek azt javasolták, tartózkodjanak a fizikai megterheléstől.

A szülés után a csecsemők agyi aktivitását EEG-vel megmérték: összesen 124 elektródát helyeztek az újszülöttek fejére, így a kutatók meg tudták vizsgálni a kisbabák auditív emlékezetét. Megfigyelték, hogyan reagál az újszülöttek agya az új, és a már hallott hangokra. A terhesség alatt rendszeres sporttevékenységet végző anyák gyermekeinél az agyi aktivitás magasabb volt. A tanulmány megerősíti, hogy a várandós kismamák számára sem kerülendő a testmozgás, sőt, pozitív hatással lehet az újszülött agyműködésére. A teljes inaktivitás ezzel szemben – a kutatás szerint – növelte a terhesség alatti komplikációk rizikóját. A túlzásba vitt sport, a megterhelő edzések természetesen nem ajánlottak a várandós nők számára. A terhesség későbbi szakaszában érdemes az ízületkímélő sportágakat választani, például a sétát, az úszást, a vízi aerobicot, vagy a jógát. A testmozgáson kívül a kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag táplálkozás is fontos ahhoz, hogy a terhesség, és a magzat fejlődése komplikációktól mentes legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg. Szériaedzés Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük