Kezdőlap » Nyaralás » Tényleg paradicsomi?

Tényleg paradicsomi?

A túrázás szerelmeseinek nem kell messzire menni, ha tényleg paradicsomi környezetben szeretne hódolni a szenvedélyének. A Közép-Szlovákiában található terület nagysága csaknem 20 000 hektár és 1988 óta nemzeti park. Az itt található szintkülönbség 723 méter. Az éghajlati viszonyok változóak, ez a helyrajzi különbségeknek köszönhető. A területi egységét két nagyobb folyó (a Hernád és a Hnilec) ossza fel. A rengeteg emlékhely mellett mindenképp kötelező megnézni a felszín alatt húzódó barlangokat.

Európa-szerte híresek és sűrűn látogatottak az Ördög lyuk, Medve barlang és főképp a Dobsinai jégbarlang. A túrázók könnyű és kevésbé könnyű útvonalak közül választhatnak. Utóbbiak során keskeny ösvényeken, sziklafalhoz rögzített fémlétrákon, a Hernád fölé függesztett pallókon át vezet az út, de menet közben a csodálatos kilátás kárpótol minden nehézségért. A terület több mint 90 százaléka erdő, így “Szlovákia tüdejének” is hívják. Vörös, jegenye és lucfenyők találhatók itt.

A rengeteg itt élő állatfaj közül 130 védett. A vadállatoktól nem kell tartani az ide látogatóknak, nem merészkednek a turistaösvények közelébe. A madarak közül főként a ragadozók érzik itt magukat, manapság rengeteg egerészölyvöt és sólymot látni. A védett fajok közé tartozik például a vidra, a tarajos gőte, az orsóshal és a szirti sas. A Szlovák Paradicsom elnevezés tényleg találó, hiszen aki bebarangolja a vidéket, érintetlen környezetet talál, ahol a természet ereje csodálatos módon alakította ki ezt a térséget. A túrák hosszúk, de a park sokszínűsége mindenért kárpótol.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Bodrumban: Xanadu Island Hotel

A Xanadu Island Hotel, egy csodálatos környezetben, egy tengerbe hosszan benyúló, félszigeten található. A repülőtértől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük