Kezdőlap » Iskolakezdés » Tennivalók az iskolaszerek beszerzésén kívül

Tennivalók az iskolaszerek beszerzésén kívül

Az iskola megkezdése előtt minden szülő nagy hangsúlyt fektet abba, hogy minden felszerelése meglegyen, gyermekének mire eljön az első tanítási nap. Beszerzi a tankönyveket és egyéb tanszereket. Ám arra már jóval kevesebb szülő gondol, hogy a felszerelési tárgyak beszerzésén kívül fizikailag és fel kell készítenie gyermekét a tanévre. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb dolgokat, amikre érdemes odafigyelni.

Megfelelő mennyiségű alvás
A nyár mindig lazább, és ilyenkor a szülők is engedékenyebbek, később is sötétedik, így a gyerekek könnyen sokáig fennmaradnak. Ez a rendszer azonban tarthatatlan az iskolaidőbe, mivel a hiányzó alvást a diák a tanórákon fogja pótolni, ez pedig hátrányosan hat majd az eredményeire. Érdemes már augusztusban rászoktatni az időben való fekvésre és kelésre. Ezt célravezető fokozatosan megtenni. Minden nap 10-15 perccel korábban küldeni ágyba a gyermeket így neki se lesz feltűnő a változás és a szervezete is könnyebben hozzászokik az új rendhez.

Látás és hallásvizsgálat
Ezek a vizsgálatok fontosak az iskolakezdésnél főként, ha ismert probléma van, például szemüveges a gyermekünk, de ha nincs akkor is érdemes megcsináltatni. A látás és hallászavar nagyban visszavetheti gyermekünk teljesítményét, ami kudarcélményhez vezet és letöri a lelkesedését. Derüljön ki még az első tanítási nap előtt, ha szemüvegre van szükség. Ha pedig valamilyen enyhe halláskárosodás van, már év elején lehet jelezni a tanító nénik, hogy gyermekünk, ha lehet hadd üljön az első padok valamelyikében, hogy ne okozzon tanulási gondot a problémája.

Reggelizés
A reggeli étkezés nagyon fontos, hisz a szünetek nem elegendőek arra, hogy a gyerekek rendes mennyiségű ételt egyenek. A tízórai szünet pedig elég későn van. Az éhség fáradtságot és koncentráció zavart okozhat. Fontos a tápláló reggeli. Ha gyermekünk nem akar reggelizni, segítsünk neki azzal, hogy jó példával járunk elő és mi is leülünk vele enni, így az ő kedve is meg fog jönni az evéshez, mellesleg nekünk se fog rosszat tenni, ha teli gyomorral indulunk munkába.

Mozgás
Ha gyermekünk izgága ezzel nem lesz gondunk, mert még vége se lesz az óra végét jelző csengőszónak ő már sprintelni fog ki a folyosóra. Azonban ha gyermekünk nem igazán szeret mozogni érdemes elmagyarázni számára, hogy ennek ellenére szünetekben legalább sétáljon kicsit, megmozgatva tagjait, mert a sok ülés sem fizikailag, sem szellemileg nem tesz jót neki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készüljünk az iskolakezdésre?

Augusztus közepén minden gyerek és felnőtt az iskolakezdéssel foglalkozik. Gyermekeink előveszik a táskát a megmaradt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük