Kezdőlap » Látnivalók » Temple Bar Street a negyed, amely soha nem alszik

Temple Bar Street a negyed, amely soha nem alszik

A 18. században élő Williem Temple üzletember nevéhez fűződő utcasor, ma Dublin leglátogatottabb és a legtöbb látnivalót kínáló negyede. Temple az elhagyatott földek felvásárlásával és felvirágoztatásával kiépítette Dublin üzleti központját.
A negyed régi, dicső pompájáról a pubokká átalakított hangulatos épületsorok árulkodnak. Szorosan egymás mellé épített, színes ruhába öltöztetett hangulatos házak várják a tradicionális ír barna sörre, a világ minden táján ismert Guiness-re a szomjas turistákat és a szórakozni vágyókat egyaránt. Az utca napkeltétől napnyugtáig turisták vegyes tömegétől zajos. A tömegben feltűnnek vidám spanyol diákok, akik a cserediák program előnyeit élvezve vetik bele magukat az utca forgatagába, sárga piros hátizsákjukkal fedezve fel az ír mentalitást, kultúrát, magát az ír életet. Vannak itt fényképezőgépeiket szorongató japán turisták is. Fiatalok, öregek, színesbőrűek egy helyen, ahol mindenki ugyanazt a csodát éli át, magába szívva az utca hangulatát a kis kocsmákból kiszűrődő éneket, nevetést, vidám beszélgetést. A pubokban óránként váltakozó zenészek teszik élvezhetővé a fehéren habzó hideg sört. Az utca művészei önmaguk és az utcán hömpölygő tömeg szórakoztatásáért énekelnek, gitároznak, bűvészkednek. Kalapjuk és a nyitott gitártok jelzi, hogy szívesen elfogadnak aprót a produkciójukért.

Temple Bar Street kulturális negyed bővelkedik látnivalókban. A múzeumok kedvelői válogathatnak különböző kiállítások közül. AViaszmúzeum, amely a Trinity Egyetem közvetlen tőszomszédságában található, minden nap várja az érdeklődőket. Napnyugta után az utca sötétségbe burkolódzik, de az élet nem áll meg, robog tovább, vadul dübörög, mohón vonzza be magába az embereket. Sejtelmes fények vetülnek az utcára, a régi lámpások fénye bevilágítja a negyedet, keserű sör és whisky illat száll a levegőben. Temple bar piros színben tündökölve a negyed királynője, amely az utca szívében található. Mellette büszkén sorakoznak fel a tradicionális ír pubok, The Porterhouse, the Oliver St. John Gogarty, the Turk’s Head, Czech Inn, melyek széles választékkal várják a szomjas utazókat. Az idelátogatók megismerkedhetnek az ír konyha remekeivel, kedves pincérek szolgálják fel a kívánt italokat. A szomszédos utca a fiatal korosztálynak nyújt szórakozási lehetőségeket. Magas színvonalú szórakozóhelyek, ahol elismert lemezlovasok táncoltatják a jólöltözött lányokat és fiúkat. A vidámság egészen napkeltéig eltart az utca egész hosszában. Könnyű sétára a Stefan Green park nyújt lehetőséget. Zöld fákkal és virágokkal szegezett szűk ösvényei, az első csókokat őrző rejtett padok teszik hangulatossá a hatalmas tó köré épült parkot. Grafton Streettel zárul a negyed.
Dublin egyik leghíresebb bevásárló utcája, melyet régi időkből fennmaradt épületek új köntösbe öltöztetve öveznek. Csillogó kirakatok, a világ elismert tervezőinek aranykeretbe foglalt márkanevei, cilinderes ajtónállók csalogatják be a vásárlókat, igényes üzleteikbe. Az utcán tovább haladva a csillogás fénye tompul és előbukkannak a fabódés utcai árusok, kézzel készített portékáikkal. Ajándéktárgyak Írországból, ír kézművesektől. Egy emlék Írországból, ami ha kezünkbe akad, visszatérve a mindennapok mókuskerekébe, mosolyt csalnak az arcunkra. A Liffey folyó jobb partján a nyüzsgő, élettől hangos negyed az év minden napján várja az idelátogatókat. Pénztárcánk vastagságától függően, mindenki megtalálja a maga szórakozását.

Dublin energiával pulzáló negyede egész évben várja az idelátogatókat, korhatártól és pénztárcánk vastagságától függően. Kézen fog, és magával ránt. Élményekkel gazdagabban térünk majd vissza meleg családi fészkünkbe.
Williem Temple, ha élne, boldogan és büszkén járna a róla elnevezett negyedben, amely soha nem alszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük