Kezdőlap » Egészséges életmód » Teljes tej, vagy zsírszegény tej: melyiket válasszuk?

Teljes tej, vagy zsírszegény tej: melyiket válasszuk?

A teljes, 3,5%-os zsírtartalmú tej jóval ízletesebb, mint a zsírszegény változatok. Sokan mégis a sovány tejet választják: svéd kutatók szerint azonban nem szükséges lemondanunk a teljes tejről, ha hosszú távon szeretnénk megelőzni a túlsúlyt, illetve a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket.

A kutatók egy hosszútávú tanulmány alapján következtettek erre, melyben 1782 férfi vett részt. A férfiakat két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai kizárólag alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyaszthattak, míg a többiek átlagos mennyiségű tejszínt, és vajat használtak, és a sovány tej helyett teljes tejet ittak. A résztvevők testsúlyát, és testtömeg-indexét is megmérték. Az alanyokat 12 évvel később keresték fel újból.

A várakozásokkal ellentétben a kutatók 12 év múlva abban a csoportban, akik alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, több embernél mértek túlsúlyt. Azok, akik a teljes tejet, és a zsírosabb tejtermékeket részesítették előnyben, többnyire normál testsúlyúak maradtak. A teljes tejről, és a vajról való lemondás tehát nem véd a túlsúly kialakulásáról, hanem éppen ellentétes hatást válthat ki – foglalták össze a tanulmány eredményeit a kutatók.

Egyes tanulmányok szerint a teljes tej egyéb előnnyel is rendelkezik: akár a kettes típusú cukorbetegség kialakulásától is védhet, és a koleszterinszint tartós csökkenéséhez is hozzájárulhat. Amerikai kutatók természetes hatóanyagokat azonosítottak a tejben, amik segíthetnek a diabétesz megelőzésében, illetve a szervezetben kialakuló gyulladások elleni védekezésben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészség szépít

A szépséghez részben a gyomrunkon keresztül vezet az út. Az egészséges táplálkozás jelentősen befolyásolja az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük