Kezdőlap » Kert » Téli madáretetés

Téli madáretetés

Hogyan etessük madarainkat télen?
Itt az ősz, s nyomában hamarosan a tél is. Mint mindig, most is gondoljunk madár barátainkra, akik a hótakaró alatt szűkösen jutnak élelemhez. A legjobb, ha madáretetőt készítünk nekik, amibe saját készítésű madáreleséget teszünk.

A madarak etetését akkor kezdjük el, amikor a tartós fagyok már beálltak. Nagyon fontos, hogy ha elkezdtük, akkor folyamatosan etessünk, mert a madarak odaszoknak és elvárják. Ezt mindenképpen a fagyok elmúltáig folytassuk. Csak akkor hagyjuk abba az etetést, amikor már jó idő van és előbújtak a rovarok. Ha nincs nagyon hideg, kevesebb ennivaló is elég, nagyobb fagyok esetén azonban bőséges mennyiséget tegyünk ki.

Kizárólag jó minőségű, nem penészes, sem sózott olajos magvak, nem füstölt szalonna, faggyú, amit etethetünk a madarainkkal. A legjobb az olajos magvak közül a napraforgó, mogyoró, dió, tökmag. Kölest, lent, más apró szemű magot is adhatunk, valamint főtt tésztát, zöldséget, rizst, almát. Utóbbit egyben és darabolva is. Ha szüretkor nem szedjük le az összes gyümölcsöt a fáról, az is táplálékul szolgálhat télen a madaraknak. A már rohadásnak indult gyümölcsöt se dobjuk ki, a rigók jóízűen elfogyasztják.
Ne adjunk viszont kenyérféléket, mert ezek a madarak gyomrában erjedésnek indulnak és gyulladást okoznak. Szintén kerüljük a vegyszerrel kezelt magvakat.

A cinegék kedvelik a sózatlan szalonnát, a faggyút, vagy az ún. madárkalácsot, amit úgy készítünk, hogy megolvasztjuk a zsiradékot és különböző magvakat keverünk bele. Ezt beletölthetjük egy kókuszdió héjába is. Ha nincs kéznél kókusz, akkor csak gyúrjunk gombócokat az alapanyagokból, majd madzag segítségével akasszuk egy ágra.
Minél magasabbra akasztjuk madáretetőnket, annál jobb. Figyeljünk rá, hogy macskák által nem elérhető helyre tegyük. A madáretetőt megvásárolhatjuk, de magunk is elkészíthetjük otthon található anyagokból.

Nagyon fontos, hogy ivóvízről is gondoskodjunk a madarak számára. A fagyveszély miatt napközben is adjunk nekik friss vizet. Akárhova tesszük is, arra figyeljünk, hogy úgy helyezzük el, nehogy kiboruljon, leessen, ne okozhasson balesetet.
Ha így teszünk, egész télen gyönyörködhetünk madarainkban és nekik sem kell éhezniük a nagy hidegek idején.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen régi népi jóslatokra érdemes odafigyelni a kert gondozásával kapcsolatosan?

Magyarországon szájhagyomány útján terjedő népi megfigyelések segítik a mezőgazdasági munkákat. Január 21-én ez a mondás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük