Kezdőlap » Egészséges életmód » Télen az erős immunrendszer a legfontosabb: mit tehetünk érte?

Télen az erős immunrendszer a legfontosabb: mit tehetünk érte?

Megfázás, köhögés, orrdugulás, rekedtség – a téli hónapokban ezek a panaszok szinte a mindennapok részeinek tűnnek. A betegségek kialakulása azonban nem a tél, hanem a gyenge immunrendszer miatt van. Ha szervezetünk védekezőképessége nem elég erős, nem tudja legyőzni azokat a baktériumokat, és vírusokat, melyek a megfázásos, vagy influenzás megbetegedésekért felelősek. Ahhoz, hogy egészségünket a téli hónapokban is megőrizzük, meg kell erősítenünk az immunrendszerünket.

Mi okozza az immunrendszer gyengülését? A válasz általában kézenfekvő: a stressz, a mozgáshiányos életmód, és a száraz beltéri levegő. Az emberi szervezet stressz hatására kortizol hormont választ ki, hogy a növekvő elvárásokhoz alkalmazkodjon, és a tartalékait felélje. A kortizol azonban hátrányosan hat az immunrendszerre: legyengíti, így a vírusok könnyebben bejutnak a szervezetbe. A beltéri levegő szárazságának oka a fűtés: minél melegebb a levegő, annál alacsonyabb a relatív páratartalma. A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyákat, így szabad utat adva a kórokozóknak.

A stressz kerülése, vagy megfelelő kezelése tehát különösen fontos. Bizonyos szabadidős tevékenységek pozitívan hatnak a stressz ellen: például a jóga, vagy a friss levegőn végzett testmozgás. Utóbbi nemcsak a lélekre, hanem a testre is pozitívan hat, így az immunrendszert ellenállóbbá teszi. A biciklizés, futás, vagy a séta a szabadban leépíti a stresszt, és erősíti a szervezetünket. A száraz beltéri levegő ellen a fűtőtestre illeszthető párologtatóval védekezhetünk. Az immunrendszer erősítésében a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás is szerepet játszik: fogyasszunk rendszeresen friss zöldségeket, gyümölcsöket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük