Kezdőlap » Fitnesz » Tejsavófehérje: a legnépszerűbb protein

Tejsavófehérje: a legnépszerűbb protein

A különböző fajtájú fehérjeporok közül a tejsavókészítmények számítanak a legnépszerűbbnek. Az ok egyszerű: a tejsavófehérje a leggyorsabban felszívódó protein, elfogyasztása után rendkívül hamar szintetizálódik a szervezetben. A tejsavóproteinek népszerűségüket a gyors felszívódáson kívül finom ízüknek is köszönhetik.

A tejsavó eredetileg a sajtok gyártása során keletkező melléktermék: a sajtkészítésnél megmaradó folyadék azonban mindössze 1% fehérjetartalommal bír, így az izomépítésnél kevés hasznát vennénk. A proteinpor előállítása során eltávolítják a tejsavó folyadéktartalmát, így keletkezik a magas fehérjetartalmú, sportolók, testépítők számára hasznos, por állagú anyag, melyet a gyártók tovább ízesítenek, esetleg különböző vitaminokat, vagy emésztőenzimeket adnak hozzá.

A tejsavóból készült fehérjeporok edzés után ideális választást jelentenek: az elfogyasztásuk után legfeljebb egy órával a teljes aminosav-tartalmuk az izmokba jut. Ezért ajánlják a szakértők, hogy az edzés után közvetlenül elfogyasztott turmixot követően várjunk legalább fél, vagy egy órát a teljes étkezésig: szervezetünk így zavartalanul tudja az aminosavakat hasznosítani.

A gyors felszívódás azonban nem mindig előnyös. Esti, utolsó étkezésnek például a kazeint tartalmazó túró, illetve a kazein fehérjeporok alkalmasabbak, mint a tejsavó: lassú felszívódásuk miatt reggelig ellátják a szükséges aminosavakkal a szervezetet, ezzel megelőzik az izombontó (katabol) folyamatokat, illetve az éhségérzet kialakulását is megakadályozzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük