Kezdőlap » Betegségek » Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység

Hasfájás egy pohár tej után? Hányinger, miután egy pohár joghurtot elfogyasztott, vagy akár egy adag fagylaltot tejszínhabbal? Nagy valószínűséggel a laktózérzékenység jelei. Az emberek, akik ezzel a problémával küszködnek, a tejtermékekben lévő tejcukrot nem tudják rendesen megemészteni.

A laktózintolerancia oka, hogy a szervezet elégtelen mennyiségben, vagy egyáltalán nem állítja elő a laktáz nevű emésztőenzimet a béltraktusban. Ez az enzim bontja alkotórészeire – glükózra és galaktózra – a tejcukrot, melyek így a vérkeringésbe felvehetővé válnak.
Legtöbb esetben a laktázhiány öröklött, és általában az életkor növekedésével a szervezet az enzimből egyre kevesebbet tud előállítani. A tejcukorérzékenység többféle tünetet is okoz, ezek közé tartozik a hasfájás, teltségérzet, puffadás, súlyosabb esetben hasmenés, hányinger, hányás.

A laktózintolerancia jelensége széles körben elterjedt. A világ népességének 90%-a a csecsemőkor elmúltával nem képes teljes mértékben megemészteni a tejcukrot. Kiváltképp jellemző ez az ázsiai országokra, ahol a legtöbb embernél hiányzik a tejcukor emésztéséhez szükséges enzim. Az ázsiai konyha ebből az okból nem tartalmaz tejtermékeket, sajtokat. Közép-Európában a laktózérzékenység a népesség mintegy 10%-át érinti.

A tejet, tejtermékeket az étrendből kihagyva, vagy a szervezet által tolerált mértékben fogyasztva a laktózintolerancia tünetei megszüntethetőek, az okán azonban nem lehet változtatni. A laktózmentes táplálkozást megkönnyítik a különböző laktózmentes tejtermékek, melyek már szinte minden szupermarketben elérhetőek. A szokásos tejtermékektől abban különböznek, hogy az emésztéshez szükséges enzimet, a laktázt, hozzáadva tartalmazzák, vagy a laktóz már alkotórészekre bontva található meg bennük.
Aki teljesen lemond a tejtermékekről, figyelembe kell vennie, hogy ez az élelmiszertípus az egyik legfontosabb kalciumforrás. A laktázhiányban szenvedő embereknél emiatt magasabb a rizikója a csontritkulásnak, hiszen a kalcium többek között a csontok stabilitásáért is felelős. A megfelelő kalciumbevitelt laktózérzékenység esetén például kalciumtartalmú ásványvízzel lehet biztosítani. A zöldségek között is vannak magas kalciumtartalmúak, például a kelkáposzta és a brokkoli.
Ha a laktóztartalmú ételek fogyasztása elkerülhetetlen – például egy étteremben – lehetőség van a hiányzó enzimet tabletta formájában pótolni, így képessé téve a béltraktust a tejcukor megemésztésére. Ezek a laktázkészítmények gyógyszertárakban elérhetőek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük