Kezdőlap » Egészséges életmód » Tej: melyik változat az egészségesebb?

Tej: melyik változat az egészségesebb?

A tej számos változatban kapható: vásárolhatunk nyers tejet, friss tejet, ESL-tejet, vagy UHT tejet. A termékek hőkezelésének módja, ezáltal az eltarthatósága különböző. A nyers tejet fogyasztás előtt mindenéppen forraljuk fel. Nyers állapotban körülbelül két napig áll el. A friss tejet csak rövid ideig hőkezelik, így körülbelül 7 napig használhatjuk fel. Az ESL az “extended shelf live” (szabad fordításban: tovább tartható a polcon) angol kifejezésből alkotott betűszó. Az ESL-tejek átlagosan 24 nap után romlanak meg. Az UHT-tej szobahőmérsékleten, bontatlanul akár három hónapig is eltartható, mivel a hőkezelés során körülbelül 150 °C-ig melegítik.

A teljes tej 87%-a víz, 4%-a zsír (a nyers tejben akár 5% is lehet a zsír aránya) áll. A maradék 9%-ot a laktóz, fehérjék, ásványi anyagok: kalcium, kálium, foszfor, illetve enzimek, D-, K-, A-, és E-vitamin teszi ki. 100 ml teljes tej 120 mg kalciumot tartalmaz. A kalciumra többek közt a csontok, és a fogaink egészsége miatt van szükségünk. A tejben található aminosavakat a szervezetünk a sejtépítéshez használja fel.

Tévhit, hogy az UHT-tej lényegesen egészségtelenebb, mint a friss tej. A rövid hőkezelés során a vitamintartalom mindössze 3%-a veszik el. Elsősorban a hőérzékeny B-vitaminok, például a folsav mennyisége csökken. A kalcium-, fehérje-, és tejcukortartalom változatlan marad.

A bio tej ezzel szemben valóban egészségesebb választás. A biogazdálkodásban a teheneket nem kezelik hormonokkal, antibiotikumokkal. Egészségesebb tápot kapnak, így a tej beltartalma is értékesebb lesz: például telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmazhat, amelyek szívünk egészségének is jót tesznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük