Kezdőlap » Növények » Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy erdei séta közben mennyi gyógynövényt lehet látni, és szinte csak jó megfigyelés és egy kis utána járás kell ahhoz, hogy könnyen gyarapítsuk tudásunkat a növényeket illetően.

Bizonyára már mindenki, aki szeret erdőt járni és tavasszal gyalogtúrára menni, találkozott már a tavaszi kankalinnal, melynek jellegzetes citromsárga virágai a növény szárának a végéről mintegy ernyő formában csüngnek alá, kellemes mézillatot árasztva. Bizonyára nem keverjük össze más növénnyel, hiszen a narancssárga pöttyök a virág belsejében ismertető jele a tavaszi kankalinnak.
Érdemes tudni, hogy gyökerét és virágját gyógyászati célokra használják, tehát mindenképpen jótékony hatású növényről beszélhetünk.

Ajánlatos beszerezni e növényből készülte teát, hiszen jól jöhet a hideg időben gyakran kialakult köhögés csillapításánál, ugyanis eme növény a köhögés során, oly módon segít, hogy a légcsőre letapadt váladék felszakadását és felköhögését megkönnyíti, hiszen nyálkaoldó és köptető is egyben, ezáltal hozzájárul a szervezet gyorsabb gyógyulásához nemcsak a száraz köhögés esetén, de a produktív köhögésnél is.

Abban az esetben, ha valaki reumával küzd, megéri kipróbálni ezt a növényt, hisz bizonyítottan hatásos a tavaszi kankalin ilyen estekben is. Nem kell mást tenni, mint az előkészített fürdővízbe belekeverni a kankalinos teából, és hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy csökkenti a fájdalmat.
Számos más betegség gyógyítására is használják, de sajnos egyre kevesebb található ebből a növényből a természetben, illetve vadonban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük