Kezdőlap » Internet » Tárhely szolgáltatás

Tárhely szolgáltatás

Manapság a World Wide Web egyik legdinamikusabban növekvő területe a tárhely szolgáltatás. Általában az üzleti vállalkozás számára tárterületet biztosítanak egyes szolgáltatók. A szolgáltatás költségmentes, a felhasználó oldalain előfordulnak reklámok, így megeshet, hogy akár jogellenes információk is napvilágot látnak. Ilyenkor feltehető az a kérdés, hogy ki a felelős a jogszabályba ütköző információk, reklámok, tartalmak megjelenéséért: a felhasználó vagy a szolgáltató?

A szolgáltatónak több lehetősége és talán nagyobb jogosultsága is van a jogellenes tartalmak felhelyezésének megakadályozására, mindemellett kötelességük is, hogy a törvénybe ütköző megnyilvánulások, reklámok, hozzászólások ellen védekezzenek, nyilvánosságra kerülésüket akadályozzák. A felelősség – büntetőjogi vagy polgári – kérdése még nem tisztázott, hiszen minden ilyen esetben más-más lehet a hibás, az elmarasztalt. A túlzott cenzúrázás sem megfelelő megoldás, hiszen ha egy szolgáltató folyamatosan töröl minden oldalt, akkor a felhasználók „karmai közé kerülhet.” Éppen ezért különböző szerződéseket írnak a tárhely-szolgáltatók a felhasználók számára. A hazai Hypolit.net feltételei például, hogy az oldalon elhelyezett lapok nem tartalmazhatnak törvénybe ütköző szövegeket, vagy olyan felszólításokat, melyek jogellenes cselekményekre hívnak fel. Továbbá közösséget sértő, rasszista anyagokat és olyan hivatkozásokat, melyek jogellenes weblapokra mutatnak.

A szintén magyarországi Nexus szerződésében kikötik, hogy a tárolt honlap mit nem tartalmazhat, így: gyűlöletet keltő, diszkriminációt kifejező információkat, hozzászólásokat; rágalmazó anyagokat. Ezen kívül pedig a felelősség kérdésére is választ ad, miszerint: „a Honlapon elhelyezett adatok, anyagok, információk tartalmáért felelőssége kizárólagos, Üzemeltetőt semmiféle felelősség nem terheli.” Hasonlóan rendelkezik a Serware tárhely-szolgáltató a felelősségről, ugyanis a szerződésben egyértelműen kijelenti a felhasználók kizárólagos felelősségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük