Kezdőlap » Betegségek » Táplálkozási tanácsok rákbetegségben szenvedők számára

Táplálkozási tanácsok rákbetegségben szenvedők számára

Kifejezetten rákos megbetegedés elleni diéta nem létezik, speciális táplálkozási szabályok is csak néhány esetben (gyomorban, bélrendszerben, szájban vagy nyelőcsőben kialakuló tumor) érvényesek. Azonban az általános közérzet javítása a táplálkozás segítségével a rákos megbetegedésben szenvedők számára is lehetséges. A megfelelő táplálkozás a terápia sikeréhez is hozzájárul. Fontos, hogy az operáció előtt a betegek megfelelően táplálkozzanak, megerősítsék a szervezetüket.
Főként a nagy mértékű súlyveszteség esetén válik fontossá a táplálkozás kiegészítése, a bevitt kalóriák növelése. Azonban fontos odafigyelni, hogy a többletbevitel biztosítása egészséges élelmiszerekkel történjen. Sok esetben a magas zsírtartalmú élelmiszereket kerülni kell, mivel további panaszok kialakulásához vezethetnek.
Amennyiben a megbetegedés vagy a kezelés következtében hányinger vagy hányás alakul ki. segíthet a hideg gyógyteák, vagy a száraz kétszersültek, kekszfélék fogyasztása.
A rágás és nyelés nehézségei esetén kifejezetten lágy ételeket, vagy a fogyasztás előtt pürésített élelmiszereket ajánlott fogyasztani. A tejturmixok és a bébiételek is megfelelő választást jelentenek a szükséges kalóriamennyiség biztosítására.
Fontos a folyadékfogyasztás. Napi szinten akár három liter folyadékra is szüksége lehet a szervezetnek, víz, gyümölcslevek vagy gyógyteák formájában. Hogy a táplálkozás során ne híguljanak fel a fogyadékfogyasztás miatt az emésztőnedvek, célszerű az étkezések közötti időben meginni a szükséges mennyiséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük