Kezdőlap » Egészséges életmód » Talpunk alatt gyógyítóink

Talpunk alatt gyógyítóink

A gyógynövények ismerete ma már nem kiváltság, az interneten, könyvekben számos hasznos információra találhatunk. Régi bölcsesség, hogy ahhoz, hogy megtudjuk milyen betegségek jellemzőek egy térségre nézzük meg melyek a leggyakrabban előforduló növények a környéken.

A régi füvesember, már azelőtt tudta, milyen nyavalyákkal fog találkozni az adott településen mielőtt betette volna a lábát a faluba. A határban ugyanis éppen azok a gyógynövények éltek, amelyekre a lakosoknak szükségük volt. Milyen csodálatos is a természet!

Most olyan növényekről szeretnék írni, amelyek kevésbé ismertek, de mégis fontosak. Egyik ilyen a madárkeserűfű, más nevein porcsinkeserűfű, vagy porcsinfű, porcfű, latin nevén Polygonum aviculare.
Első alkalommal Maria Treben: Gyógynövények Isten patikájából című könyvében egy rövid utalásban találtam rá. Fájdalmas vesegyulladásom volt, és hiába ittam a gyógyteákat, valahogy egyik sem akart segíteni. Mivel nem szeretek rögtön gyógyszerek után kapkodni még egy esélyt adtam a gyógynövényeknek és alaposan átolvastam a fent említett könyvet. Ebben azt írták, hogy porcsinfüvet tejjel kell leforrázni, 5 percig ázni hagyni, majd anélkül, hogy leszűrnénk le kell inni a tejet a fűről. Gyors enyhülést ígért. Mivel ez volt az utolsó lehetőségem, utánanéztem melyik is ez a fű, amely engem meggyógyítana. Meglepődve állapítottam meg, hogy az udvarunkon bőven tenyésző, általam porcfűként ismert madárkeserűfűről van szó, mely kiváló talajtakaró növény. Elkészítettem a könyvben leírt italt, és magam is alig hittem, hogy másnapra elmúltak a fájdalmaim, mire hétfőn orvoshoz tudtam menni már szinte semmi bajom sem volt.

A madárkeserűfű nagyon gyakori talajtakaró, szinte minden ember által lakott helyen megtalálható.
Orsó alakú gyökerei erősen elágazóak, szára elterülő, akár 60 cm-t is elérheti. Tojásdad-lándzsás levelei szórtan állnak, a felső levelek hónaljában általában csoportosan nőnek 2-3 mm hosszú, zöldesfehér, rózsaszínes virágai, amelyek nyár elejétől ősz végéig folyamatosan nyílnak. Magja fénylő fekete, háromélű makktermés, amelyet a madarak szívesen fogyasztanak.
Gyógyhatású a madárkeserűfű aprított virágos hajtása. Hatóanyagai flavonoidok, cserzőanyagok és kovasav. A természetgyógyászat hurutos légúti megbetegedések esetére és ízületi panaszok kezelésére használja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük