Kezdőlap » Növények » Szurokfű

Szurokfű

A szurokfű klasszikus fűszernövény, az olasz konyha jellegzetes fűszere. A Földközi – tenger medencéjéből származó növény vadon ma már Európa egyéb területein is honos. A szurokfű a majoránna közeli rokona, annál azonban finomabb,
és jobban bírja a fagyot. Mivel azonban nem fagyálló, a kertben nevelt növényt télen takarjuk be ágakkal.
Mint a legtöbb fűszernövényt, a szurokfüvet magunk is vethetjük otthon. Mivel azonban egy háztartásban rendszerint egyetlen növény is elegendő egyszerűbb és sokkal kényelmesebb, ha palántát veszünk májusban, a piacon.
Ha megérintjük, vagy elmorzsoljuk az ujjaink között, érezhetjük a növény erőteljes illatát. Titokzatos, izgató illata mindenkinek ismerős: az olasz konyhát, a pizzát idézi. Nem mindegy hogy a növény milyen éghajlaton él. Minél délebbre nő, annál intenzívebb a talaj és a meleg napsütés adta aromája.
A szurokfüvet hosszú története során többféleképpen is használták: tulajdonítottak neki szellemi varázserőt, használták talizmánként a gonosz varázslók ellen, alkalmazták a kártevők ellen, adták gyógynövényként.korábbi vélekedések szerint a sírra ültetve útmutató egy jobb élet felé.

Felhasználása
A szurokfüvet ma is többféleképpen használhatjuk fel: nemcsak friss vagy szárított konyhai fűszerként, hanem a modern természetgyógyászatban gyógynövényként.Fűszerként a fiatal hajtásvégeket és a növény leveleit használjuk.
A szurokfüvet nyáron, egészen őszig szedhetjük. Aromája a virágzási időszakban a legintenzívebb. Ha a szurokfüvet meg akarjuk szárítani télire, a hajtásokat a föld fölött kb. 5 cm -re vágjuk le.Vigyázzunk, hogy a növény gyökereit ne tépjük ki. Az ágakat kössük össze, és árnyékos , szellős helyre akasszuk ki száradni. a száraz hajtásokról szedjük le a leveleket.
A fűszert egy jól záródó üvegben tároljuk, hogy aromáját sokáig megőrizze.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük