Kezdőlap » Kert » Szüretelünk

Szüretelünk

A szőlő különleges helyet foglal el a gyümölcsök nagy családjában. A szőlő az emberiség legismertebb és legrégebbi italának, a bornak a gyümölcse, tartalmaz B-vitaminokat és E-vitamint, valamint antioxidáns flavonoidokat.

A korai szőlőfajtákat már augusztus végén szüretelik. A gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret ideális idejének meghatározása. A megszokott szüreti időponthoz azonban csak abban az esetben érdemes ragaszkodni, ha a fürtök érettek, zamatosak.

A termés értékét elsősorban a cukortartalom szabja meg, ezért akkor kell szüretelni, ha a szőlő teljesen érett, cukortartalma már nem nő, savtartalma pedig megfelelően lecsökkent. Persze van kivétel is, amikor esős nyárutó van, akkor kényszer szüretelést kell végezni, mert ha kivárjuk a későbbi időpontot, akkor rohadásnak indul a termés és a minősége tovább romlik.

Teljes éréskor a szőlőszem puha, áttetsző, a fajtára jellemző érett színű lesz, a kocsány barnulni, fásodni kezd. A bogyó édes leve sűrű, ragadós. A borvidékek jelentős részén még mindig kézi szüretelés van, de létezik kombájnos szüretelés is. A szőlőfürtök leszedése után meg kell mérni a must cukorfokát, hogy tudjuk milyen minőségű borra számíthatunk.

A szőlőbehordáshoz csak tiszta edényeket szabad használni, és a leszedett szőlőt azonnal ki kell darálni, majd préselni, az így nyert mustot hordókba önteni, ott kiforrás után átfejteni, kezelni. A must fejtése során vigyázni kell, mert szénmonoxid gáz keletkezik, ami a levegőnél nehezebb fajsúlyú, így sokszor az óvatlan borász balesetet szenvedhet.
A szüret a kerti munka, a szőlő betakarítása egyik fontos tevékenysége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük