Kezdőlap » Ünnepek » Születés- és névnapok

Születés- és névnapok

Ezek a napok a legszemélyesebb ünnepek közé tartoznak, hiszen a születésnapja mindenkinek adott, ezt minden évben ugyanazon a napon ünneplik meg. A születésnapot a világ minden részén számon tartják és köszöntéssel, ajándékokkal köszöntik az ünnepeltet. A névnapok ünneplése kevésbé egységes. Eredetileg a születésnaphoz kötődött, az azon a napon az egyházi naptárban szereplő szent nevét kapta az éppen megszületett gyermek.

A későbbiekben a névről lehetett következtetni a születés idejére is. Ez az idők folyamán teljesen elvesztette a jelentőségét, hiszen ma már bármilyen nevet adhat a szülő a gyermekének, nem kötődik az egyházi naptárhoz, előírásokhoz a névadás. Magyarországon kívül is van számos olyan ország, ahol a rokonok, barátok, ismerősök köszöntik egymást nemcsak a születés, hanem a névnapjukon is, ajándékokkal, csokival, esetleg virággal vagy csak szóban, a kapcsolat szorosságától függően. A névnapokat a balkáni ortodox területeken még ma is az egyes szentek ünnepein tartják, a katolikus területeken (horvátok, szlovének) mára elhalt a névnapok megünneplésének szokása, az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában névnapot általában nem köszöntenek.

A Magyarországon kialakult szokás szerint a köszöntés “érvényes” a hivatalos névnap előtt és után 8-8 nappal – ez már az utóbbi pár évtizedben alakult ki, valószínűleg az egyre nagyobb elfoglaltság, az időnként meglehetősen bonyolult szabadidő egyeztetés okozhatja. Az esetek többségében külön tartja a család és a baráti, munkahelyi közösség, az utóbbi esetben több azonos nevű ember névnapját összevontan is ünnepelhetik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Augusztus 20: Szent István Király

Minden év augusztus huszadika jelentős ünnep magyar népünknek. Hosszú éveken át nem mondhattuk ki valódi, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük