Kezdőlap » Betegségek » Szükséges a speciális táplálkozás a rákos megbetegedésben szenvedők számára?

Szükséges a speciális táplálkozás a rákos megbetegedésben szenvedők számára?

A legtöbb esetben a rákos megbetegedésben szenvedőknél nincs szükség speciális étrendre. Általánosságban érvényes, hogy ami az egészséges embereknél a rákmegelőzést segíti elő, a megbetegedés esetén az általános közérzet javítására, és a további szövődmények megakadályozására alkalmas lehet. A táplálkozás a tumorra nem gyakorol közvetlen hatást, mégis fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Aki a betegség kialakulása előtt rostszegény és zsírban gazdag ételeket fogyasztott, az életmódváltás által jelentős javulást érhet el.
Bizonyos típusú rákbetegségek esetén (például a gyomorban vagy bélben kialakuló tumor) szükséges lehet – gyakran csak átmenetileg – az egyénileg megszabott, speciális diéta, ennek összeállításában orvos vagy táplálkozási szakértő segítségére van szükség. A bélrendszerben kialakuló tumor jelentős súlycsökkenéshez vezethet, a sikeres műtét után a testsúly a legtöbb esetben idővel normalizálódik.
A mellrák, tüdőrák és prosztatarák esetén általában nincs szükség speciális táplálkozásra. Általános érvényű szabály, hogy fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. A mellrák hormonterápiája következményeként túlsúly alakulhat ki, ebben az esetben a súlycsökkentő étrendet orvossal kell egyeztetni. A fitoösztrogént tartalmazó élelmiszerek (például szója) fogyasztása mellrákban szenvedő betegek számára nem tanácsos. A tüdőrák étvágytalansággal és súlyveszteséggel járhat. Az általános közérzet javítására, a megfelelő táplálkozási szokások kialakítására érdemes táplálkozási tanácsadó segítségét igénybe venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük