Kezdőlap » Hotel » Szováta, Székelyföld központja

Szováta, Székelyföld központja

Szováta Maros megyében található romániai város, mely központja a Székely-Sóvidéknek. Sokan Európában az egyik legjobb fürdővárosnak, és üdülővárosnak tartják, ez többnyire annak is lehet köszönhető, hogy a város két részre van osztva, Szováta belvárosára, és a Szováta-fürdőre. A tőle kissé jobban ismert Marosvásárhelytől 60 kilométerre fekszik, a Szovátai-medencében.
Szováta egy nagyon szép kis település a Székelyföldön, ahol megannyi virágos rét, hegyi patak, és tó található, ugyanakkor a növény-, és állatvilága is rendkívül gazdag. A hegyi patakokban sebespisztrángot, pénzes pért, és forráspisztrángot is találni, azonban mind a környék, mind pedig a helyi fürdőtelep is természetvédelmi terület.

A város sokak számára a sós tavakról, és sószikláiról lett híres, a legnagyobb tava például az alakjáról kapta a nevét, ez a Medve-tó. A Cseresznyés-hegység alatt található gyógyvíz, mely egykor 80 fokos volt, még manapság is fokozatosan melegszik a felszíntől lefelé haladva, a nagy sómennyiség miatt. Ugyanezen okból kifolyólag a víz felszínén marad a fürdőző. Szintén híres tavak még a Rigó-tó, a Mogyorósi-tó, a Vörös-tó, a Zöld-tó és a Fekete-tó. Édesvizű tavakat is találunk Szovátán, ilyen a Kígyós-tó, és a Piroska-tó.

Az első szovátai gyógyfürdő a Géra-fürdő volt, melyet még a 19. század végén kezdtek el építeni, azonban mivel ez később megszűnt, 1990-től nyitott újra a területén a ma is működő Szovátafürdő. A fürdőn, és természeti szépségein kívül Szovátán kiemelkednek a templomok a látnivalók sorából. 1934-ben épült egy kápolna, mely a fürdőtelepen tekinthető meg, valamint híres a Tyukász-dombi római katolikus kápolna is, mely előtt egy 9 keresztből álló kálvária található. Az 1930-as évek vége felé épült a Főúti református templom, melynek belső kialakítása az igazán említésre méltó. Hogyha Szovátán járunk, érdemes ellátogatni a Mária forráshoz, és a 12 méteres viadukthoz is. A város több részén találkozunk szebbnél szebb villaépületekkel, melyek között vadászházat, és népies stílusú házakat is fel lehet fedezni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sesto Fiorentino

Sesto Fiorentino település nem messze található Firenzétől, és Olaszországban, a Toszkán térségben helyezkedik el. Mivel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük