Kezdőlap » Baba-mama » Szoptatás és annak fontossága.

Szoptatás és annak fontossága.

A szoptatás fontosságát minden édesanya másként értékeli. Vannak, aki a gyermekük megszületése előtt eldönti, hogy a gyermekét szoptatni fogja, és ennek érdekében mindent megtesz, és vannak, akik nem ilyen tudatosak, nem tartják feltétlenül fontosnak az anyatejjel történő táplálást.
Mikor ebben a fontos dologban döntünk, – ha dönthetünk,- meg kell ismernünk azt, hogy miért fontos a szoptatás, az anyatejes táplálás.

Az anyatej olyan vitaminokat, és anyagokat tartalmaz, ami a baba számára elengedhetetlenül fontos. Ez fokozottan igaz már az előtejre is, aminek fontosságát nem mindenki ismeri. Az immunrendszer kialakulásának a legfontosabb alapját tesszük le azzal, ha anyatejjel tápláljuk a gyermekünket, amely kihat a gyermek egész életére. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azoknál a babáknál, akiket anyatejjel tápláltak, kevésbé alakul ki az allergia, illetve kevesebbet betegek azoknál a gyermekeknél, akik –bármilyen ok miatt- tápszeren nevelkedtek. Ez igaz akkor is, ha tudjuk, hogy a mai tápszerek nagyon jó minőségűek, és nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak.

Az élettani hatásán túl beszélnünk kell a pszichés hatásáról is. A szoptatás alatt olyan kötődés alakul ki az édesanya, és a gyermeke között, amely kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatot eredményez.
Sok édesanyát az első szoptatási élmények ijesztenek meg, hiszen a szoptatás először furcsa, és lehet fájdalmas is. Azonban ha a lehetőség szerint megpróbáljuk a gyermekünket szoptatni, és nem foglalkozunk az esetleg megjelenő fájdalommal, akkor a tejtermelődés beindul, és mind a babának, mind a mamának kellemesebb érzés lesz.

Az első időszakban érdemes segítséget kérni már a szülészeten, majd a védőnőtől, illetve a gyermekorvostól a szoptatással kapcsolatban, hogy ne csak „kötelességként” éljék meg az édesanyák a szoptatást, hanem az anya-gyermek kapcsolat egyik nagyon fontos megnyilvánulásának.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük