Kezdőlap » Baba-mama » Szoptatás egy éves kor felett

Szoptatás egy éves kor felett

A kisbabák fő tápláléka az anyatej, ezt mindenki tudja. Fél éves korig csak anyatejjel vagy ennek hiányában tápszerrel javasolt a babákat táplálni, 6 hónapos kor után megkezdődhet a hozzátáplálás.
Nagyon sok anyuka egy éves korig szoptatja gyermekét, e kortól azonban felmerül a kérdés, hogy elválassza-e vagy folytassa a szoptatást.
Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy éves kor után is elegendő anyatejet tud biztosítani gyermeke számára, annak mindenképpen ajánlott a szoptatás folytatása.
Hogy meddig tegyük ezt? Idővel az anyatej mennyisége csökken, tápértéke pedig már az első hónapok után változni kezd.

A szoptatás viszont egy éves kor után is erősíti az anya – gyermek érzelmi kapcsolatot és az anyatejben lévő immunanyagok ellenállóba teszik a kisgyermek szervezetét a nem szoptatott társaihoz képest.
Az anyatejes táplálást akár óvodás korig is nyugodtan folytathatjuk, természetesen egy éves kor felett már minden egyéb, korának adható élelmiszert biztosítani kell a babának, hisz az anyatej ekkor már korántsem fedezi az étkezéseket.
Ha az édesanya úgy érzi, számára egy éves kor felett már inkább megterhelő, mintsem öröm a szoptatás, fokozatosan elhagyhatja azt.
Kerüljük a drasztikus módszereket, a hirtelen leválasztást.

Mindkettőnknek ártunk vele: a baba sírós és nyűgös lesz, a mama pedig fáradt és a feszülő mellek miatt mindenképpen kézi vagy gépi fejést kell alkalmaznia, elkerülve a mellgyulladást.
Ha azonban fokozatosan, egy – egy szoptatást elhagyva visszük végig az elválasztást, megkíméljük magunkat és családunkat is egy kellemetlen időszaktól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük