Kezdőlap » Látnivalók » Szomorú még is csodálatos múltja van – A Tádzs Mahal

Szomorú még is csodálatos múltja van – A Tádzs Mahal

Észak-Indiában, a Jumna folyó menti Agra városban a Tádzs Mahal épülete már több mint 300 éve tölti el a szépségével és harmónia érzetével a látogatókat.

Mély lelki megrázkódtatás hatására született, hiszen ha az építészet kifejezhet érzelmeket, a Tádzs Mahal fehér márványa biztosan tanúsítja a férj szerelmét imádott felesége iránt.A páratlan síremléket Sahdzsahán, az ötödik nagy indiai mogul császár emeltette a szülésben tragikusan elhunyt felesége, Mumtáz Mahal számára.Sahdzsahán mogul elődeihez hasonlóan tevékeny és kulturált műpártoló volt, főként az építészetet támogatta.

De tehetséges katonai vezető is volt, ezért már húsz-egynéhány éves korában kivívta apja, Dzsahángir császár elismerését és csodálatát, amikor sikerrel harcolt a birodalmi seregek élén a lázadó törzsek ellen.
A legenda szerint Sahdzsahán akkor találkozott Ardzsomend Banu nevű leendő előkelő perzsa feleségével, amikor az csecsebecséket árult a bazárban.

1612. április 30.-án igazán regényes és pompás esküvőt tartottak. Nagy volt az izgalom a városban nappal színpompás felvonulásokat tartottak éjszaka pedig tűzijátékok színes fényei játszottak az égen.
Az ifjú 19 éves ara nemsokára új nevet kapott: Mumtáz Mahal, vagyis a Palota Fénye lett, ebből ered a Tádzs Mahal, a Palota Koronája elnevezés.

A sah és felesége feltétel nélküli és igazi ragaszkodással viseltettek egymás egymás iránt. Az uralkodó olyan párt talált akinek természetes bája, méltósága és meleg szíve van, igaz lelki társak voltak. Sahdzsahán az államügyeket is meg tudta vitatni párjával, bizalmasának tekintette, és az asszony ahhoz is ragaszkodott hogy férje a hadjáratokra is vigye magával. Ekkor történt az is, hogy Mumtáz vajúdni kezdett 14. gyermekével (a többiek közül 7 gyermek maradt életben) a gyermek megszületése után 1631 június 7.-én hajnalban elhunyt.
A sahot lelkileg összetörte feleségének elvesztése. Teljesen visszavonult, nem járt hadjáratokra, elutasította a fejedelmi öltözékeket, a tápláló ételeket sőt zenét sem hallgatott többé.
Gyásza – úgy mondják – két éven át tartott.
A Tádzs Mahal egy azúrkék alapon álló, páratlanul tökéletes gyöngyszem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük