Kezdőlap » Betegségek » Szociális fóbia: a magatartásterápia hatásosabb, mint a gyógyszerek

Szociális fóbia: a magatartásterápia hatásosabb, mint a gyógyszerek

A szociális fóbia egyfajta szorongásos zavar, amelyet gyakran antidepresszánsokkal kezelnek. A szerek ugyan hatékonyak lehetnek, azonban egy tanulmány alapján a magatartásterápia alkalmasabb a páciensek kezelésére.

A szakértők becslései szerint az emberek több, mint tíz százaléka szenved enyhébb, vagy súlyosabb szociális fóbiától. Ez a nyilvános szituációkban, például egy beszéd, egy előadás, vagy a kollégákkal, barátokkal folytatott beszélgetés során fellépő félelmet jelenti. A beteg attól tart, hogy kínosan fog viselkedni, vagy mások negatívan ítélik meg. Ez ahhoz vezethet, hogy a szociális fóbiában szenvedők teljesen visszahúzódnak, és kerülik a kontaktust a többi emberrel. A szociális fóbia több, mint félénkség – hangsúlyozzák a szakértők. A félelem erősen korlátozhatja a páciensek szociális kapcsolatait: előfordulhat, hogy a baráti kapcsolataikat elhanyagolják, vagy egy munkahelyi előléptetést, vagy feladatot visszautasítanak azért, mert többet kellene érintkezniük, beszélniük másokkal.

Egy áttekintő tanulmány keretei között 101 klinikai tanulmány adatait vizsgálták. A kutatók arra az következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett kognitív viselkedésterápia, ami a páciens gondolataival, érzéseivel, és magatartásformáival foglalkozik, nyújtja a leghatékonyabb segítséget a szociális fóbiás betegeknek: nagyobb eséllyel lépnek túl a félelmeiken, és vesznek részt újból a társadalmi életben. Ugyan az antidepresszánsok is segíthetnek, a kognitív viselkedésterápia nemcsak hatásos, hanem mellékhatásoktól mentes, és a pozitív hatása a terápia befejezése után is kitart. A kutatók hangsúlyozzák azonban, hogy a súlyosabb esetekben – amennyiben a magatartásterápia nem válik be – a gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük