Kezdőlap » Fitnesz » Szimmetria problémák – Váll

Szimmetria problémák – Váll

Mind nőknél mind férfiaknál megkerülhetetlen a vállak edzése. Egy női test nem válik férfiassá, attól hogy dolgozunk vállra, sőt bizonyos alkatnál még szükséges is, hogy ezzel javítsunk az arányainkon.
A vállizomnál három különböző részt különíthetünk el. Az elülső delta előre emeli a kart és felfelé. a középső külső a test vonalától távolítja el a kart, míg a hátsó hátra emeli, a könyököt húzza hátra. Ha ismerjük a testünket, máris egyszerűbb dolgunk lehet az izomépítésnél is. Mindegyik fejet egyenletesen meg kell dolgoztatni a szép eredményért. A következőkben a váll esetében előforduló szimmetria problémákról olvashattok.

Szűk váll
A teljes testszimmetriát tönkre lehet tenni a szűk vállakkal. Nőknél a szűk váll kiemeli a körte alakot, férfiaknál meg az egész test szűknek tűnik. A váll szélességet részben a kulcscsont hossza határozza meg, amin nem tudunk változtatni. Vannak, akik szerencsésebb alkatot kapnak a sorstól, míg mások kevésbé. Ezt el kell fogadni és reális célkitűzések mellett kell nekiállni az izomzat építésének. Ebben az esetben a külső deltát kell fejleszteni, hiszen ez adhat hozzá a szélességhez látványban leginkább. Oldalemelések és felhúzások a legmegfelelőbbek erre a célra.

Csapott váll
A másik gyakori probléma a kerek váll. Merev mellizmok, rossz tartás is felelős ezért a tartáshibáért. Súlyemelőknél jellemző a kerek váll, ugyanis az elülső vállizmok nagyobb terhelést kapnak, így izomegyensúlyi zavar keletkezik. A megoldás a hát és a trapézizom erősítésében rejlik, ez hátrahúzza a vállat és normalizálja a tartásunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ivás fittebbé teszi a sportolókat

Az emberi szervezet csaknem összes működési folyamatához vízre van szükség. Megfelelő folyadékbevitel híján nem sokáig …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük