Kezdőlap » Fitnesz » Szimmetria problémák – Hát

Szimmetria problémák – Hát

A hát nagy izmai a következők: a gyémánt alakú trapézizom a tarkótól a hátközépig nyúlik; a szárnyszerű hátizom a hát felső és középső részét teszi ki; a rombusz izom, a lapockatövis és a görgeteg pedig a lapocka körül fekszenek. Szimmetria problémák a következők lehetnek:

Keskeny hát
Ebben az esetben hiányzik a szép „V” alak. Ez elsősorban a fejletlen hátizmoknak tudható be. Hosszútávfutóknál, aerobikosoknál például nem találunk széles hátat. Viszonylag kevés sportág dolgoztatja meg ezeket az izmokat, leginkább az evezés és az úszás lehet hasznunkra. Elég csak megnézni, hogy utóbbi sportágak képviselői milyen alkattal rendelkeznek.

Gyenge derék
Rossz tartás következtében a gerincfeszítők könnyen túlnyúlhatnak és elgyengülhetnek, ha nagy súlyokkal dolgozunk és rossz a technikánk. Túlnyújtással, evezéssel és guggolással fejleszthetőek ezek az izmok. Mindig tartsuk feszesen a hasizmainkat a gyakorlatok közben, és ha lehetőségünk van rá nézzük meg tükörben, hogy megfelelő-e a tartás, egyenes-e a hát, vagy kérjünk segítséget.

Lapos hát
Oldalról laposnak tűnik a hát. Nincs igazán vastagsága. Azonban hátulról nézve az széles lehet. Ezért okolható a csontszerkezet, vagy az edzés, ami csak olyan gyakorlatokat tartalmas, amik csak a szélességre mennek rá. Lehúzások és evezések segíthetnek.

Magas hát
A hát széles és izmos, de ez a lapockák alatt véget ér és nem folytatódik a csípőig. Ez lehet genetikai is, hiszen a kapcsolódási pont adott és a lerövidített mozgások okozhatják a problémát, így az alsóbb izmok nem kapnak ingert. Állhoz húzás orsó és „sing” húzással segíthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hosszú, vagy túl gyakori edzés káros lehet

Sokan úgy gondolják, az izomfejlődés szempontjából az a leghatékonyabb, ha mindennap több órát az edzőteremben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük