Kezdőlap » Kert » Sziklakert

Sziklakert

Fáradtságos munkával készül, de a kertészkedés csúcsa a saját kezűleg épített sziklakert. Gondosan megtervezett helyválasztással és előkészítéssel a kertünk legszebb ékét sikerülhet megépíteni.
A laza talaj a legalkalmasabb számára, amelynek jó a vízvezető képessége. A helyét úgy válasszuk meg, hogy milyen növényeket szánunk telepíteni a kövek közé. Ez lehet nyitottabb, napos hely, vagy árnyékosabb. A déli fekvésű lejtők a legideálisabbak az építésére. A huzatos helyet viszont jobb, ha kerüljük. Ideálisabb, ha közel azonos igényű növényeket választunk, de ezek lehetnek többféle élőhelyről származóak.

Nagyobb méretű köveket válasszunk. Ezek lehetnek vulkanikus, üledékes kőzetek. Bazalt, gránit, andezit, mészkő, dolomit. Ügyeljünk arra, hogy a színük egységes legyen, a formájukat tekintve viszont bármilyen lehet. A legjobbak a természet által koptatottak. Laposabb köveket is válasszunk, főleg ha lejtős területre telepítünk, mert azok hasznosak lesznek a vízelvezetésben. És ha a kényelmünkre is gondolni szeretnénk, akkor egy-egy olyan követ is csempésszünk bele az építményünkbe, ahová le tudunk ülni.
A kijelölt helyet építés előtt tisztítsuk meg a gazoktól. A termőtalajra borítsunk körülbelül 30 centiméteres rétegben kőtörmeléket. Ez lesz a vízelvezető réteg.

A sziklakert alapját a sziklák adják. A kövek között lévő kisebb-nagyobb hézagokat a laza földdel töltjük ki úgy, hogy jó alaposan belenyomkodjuk.
A kő-növény arány akkor ideális, ha egyharmad növény, és kétharmad kő és murva. Lényegében a köveknek kell dominálnia. Végtelen lehetőség adott a növények telepítésekor. A legmutatósabbak a tűlevelűek, törpecserjék, évelő hagymásak és az egynyáriak.
A sziklakert a természetet utánozza, a vadon egy kicsike darabkáját csempészhetjük be a környezetünkbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük