Kezdőlap » Kert » Szeptemberi tennivalók

Szeptemberi tennivalók

Ősszel sok munka adódik a kertben, komposztot kell készíteni, virághagymákat ültetni, a talajt előkészíteni a következő évszakra. A növények átültetését is érdemes elvégezni szeptember közepe és október vége között. A sok eső miatt most az öntözést meg tudjuk spórolni, kedvezőek a csapadék viszonyok.
A megfelelő őszi talaj előkészítés nagyban segíti a tavaszi munkák sikerességét.
A későn érő zöldségfajták betakarítását is most kell elvégezni, ha még eddig nem tettük meg. Fákat, bokrokat is most telepítsünk. A fákat 120×120 cm és 70 cm mély, a bokrokat 70×70 cm és 60 cm mély gödörbe ültessük. A korábbi telepítésű lombhullató növényeinket már ne, de a frissen ültetetteket m ég öntözzük.
Nagyon fontos, hogy a frissen ültetett növényeinket talajtakaróval, vagy más módon védjük a káros időjárási hatásoktól.
A komposztkészítés legegyszerűbb módja, ha ásunk egy gödröt, belehordjuk a komposztálni kívánt anyagokat, adunk hozzá egy kevés trágyát és betakarjuk földdel. A levelek aprítása gyorsítja a bomlást, a trágya pedig segíti ezt. Így valódi szerves anyagot kapunk.
Komposztkészítéshez csak egészséges növényi maradványokat használjunk, egyébként bármit beletehetünk: lehullott falevelet, a levágott füvet, trágyát.
A hagymás növényeket most kell elültetni, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal már virágozzanak. A fagyot nem tűrő növényeket vigyük fagymentes, világos helyre, tápoldatot már ne adjunk és csökkentsük az öntözést, valamint vágjuk vissza a hajtásokat is.
Most még elvethetjük a fejes salátát, spenótot, madársalátát, metélőhagymát, ezen kívül a fűmagot is.
Takarítsuk ki a kerti tavat, fölé feszítsünk ki védőfóliát, vagy hálót, a nem télálló vízinövényeket szedjük ki és fagyálló helyen teleltessük.
Az üresen maradt kertet ássuk fel és forgassunk bele érett trágyát, komposztot, de zöldtrágyát is készíthetünk, pl. úgy hogy fehér mustármaggal bevetjük, majd ha a növény már 15 cm magas, beforgatjuk a talajba.
Az őszi munkák elvégzése után ne felejtsük el megtisztítani munkaeszközeinket, hogy jövőre is használhassuk őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük