Kezdőlap » Látnivalók » Szent Péter bazilika

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is.
A méretei alapján a világ második legnagyobb keresztény szentélye, melynek építése 120 évig tartott. 60 ezer ember is képes befogadni. Az építés ideje alatt 21 pápa volt és az építészek is 10 alkalommal cserélődtek. Arról könnyen meggyőződhetünk, hogy a sok munka megérte-e, elég csak egyszer ellátogatni.

A keresztény vallás három legértékesebb relikviája is itt található. Szent Veronika kendője, Szent Longinus lándzsája és a Szent kereszt egy darabja megtekinthető. Kincstárában liturgikus ereklyéket halmoztak fel. Szobrok, festmények, miseruhák, melyeket az uralkodók küldtek a pápáknak ajándékba. A legértékesebb egy Donatello mű.

Az előtérből öt ajtó vezet befelé. A balszélső a Halottak kapuja, a Jobboldali pedig a Szent Kapu. Utóbbit csak ritkán nyitják meg, negyed évszázadonként.
A különleges műkincsek egy kiemelkedő darabja Michelangelo által készített Pieta. A hagyomány szerint kötelező az apostolok lábnyomát megérinteni, aminek következtében ma már teljesen eldeformálódtak.
A bazilika kápolnáiban összesen 91 pápa maradványai találhatóak meg.

Rajtuk kívül csak néhány személy nyugodhat itt. Antiochiai Szent Ignác és II. Ottó mellett Kristina svéd királynő, Toszkánai Matild hercegnő, III. Stuart Jakab és Palestrina zeneszerző részesülhetett ebben a megtiszteltetésben.
Ha a Szent Péter téren már eleget bámészkodtunk, a Szent Pál-bazilikába is látogassunk el, majd jöhet a Santa Maria Maggiore-bazilika és a Lateráni Szent János-bazilika.
Nemcsak azoknak éri meg ide látogatni, akik mélyen vallásosak, hiszen a művészetek és az építészet kedvelői is megtalálhatják a számításukat Vatikánban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük