Kezdőlap » Látnivalók » Szent István-bazilika és római katolikus plébánia

Szent István-bazilika és római katolikus plébánia

A Szent István-bazilika és római katolikus plébánia a főváros V. kerületében van (Szent István tér). A II. József kívánságára épített Neugebaude (Újépület) és a pesti városfal közötti terület beépítésével 1772-ben foglalkozott először a városi tanács. Ez az „Újváros” 1790-ben, II. Lipót koronázásakor kapta a Lipótváros nevet.

A terület egyházi fejlődésének első állomása, amikor Zitterbarth János kis templomot épített és egy polgárházat hagyott az egyházra. 1857-ben alakult meg a lipótvárosi plébánia 800-1000 hívővel. A kis templom 1849-ben, a szabadságharc alatt tönkrement, de már 1845-ben nagy, reprezentatív templom építését határozta el a városi tanács, az egykori Hetz-Theater (Hecc Színház) helyén.

Hild Józsefet bízták meg a tervezéssel. 1848 februárjában a földmunkákat meg is kezdték, az építkezést azonban a szabadságharc megakadályozta és csak 1855-ben folytatódott. Hild halála miatt 1867 áprilisában Ybl Miklós vette át az építkezés vezetését. 1868 januárjában azonban az épülő kupola — a pillérek egyenlőtlen süllyedése miatt — beomlott. Ybl átdolgozta a tervet, több részletében eltért Hild elgondolásaitól (a kupola formája, a főhomlokzat, a tornyok és az apszis oszlopokkal történő tagozása).

Így a kelet-nyugati homlokzat Hild klasszicista felfogását tükrözi, míg a főhomlokzat és a Bajcsy-Zsilinszky útra néző hátsó homlokzat már Ybl neoreneszánszban fogant architektúrája. Ybl halála után Kauser József vezette tovább az építkezést a teljes befejezésig, 1905-ig. A

tervet többször változtatták még, Hild is, Ybl is több változatot tervezett, az építkezési költségek miatt is áttervezés vált szükségessé, és a kettős kupolarendszerből fakadó belső megvilágítás hiánya is erre vezethető vissza. Az épület formai kialakításában Ybl architektúrája dominál, ezért tipikusan Ybl-alkotásnak tekinthetjük. A templom gazdag képzőművészeti alkotásokban, szobrokban, festményekben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük