Kezdőlap » Fitnesz » Szénhidrátfogyasztás edzés előtt, közben és után

Szénhidrátfogyasztás edzés előtt, közben és után

Vannak, akik igyekeznek mellőzni a szénhidrátot az étrendjükből még, ha edzenek, akkor is. Szénhidrátokra szükségünk van. Testünk ebből nyerhet energiát. Ha tudjuk, hogy milyen szénhidrátot, mikor érdemes fogyasztani, akkor ebből csak előnyünk származhat.

Az edzés előtti szénhidrátfogyasztás jótékonyan hathat a teljesítményünkre, késlelteti a fáradást és javítja az állóképességet. Edzés alatt adrenalin és már hormonok termelődése zajlik, melyek gátolják az inzulint és megakadályozzák a vércukorszint esését. Ez segít megtartani az izomglikogént és javítja a teljesítményt. Edzés előtt úgy 50 gramm szénhidrátot kell elfogyasztani. Természetesen a legjobb, ha magunknak kísérletezzük ki, hogy mennyi idővel edzés előtt milyen mennyiségű szénhidrát elfogyasztása van ránk jó hatással.

A kutatók szerint az izom ereje és mérete jobban nő, ha a vércukorszintet magasan tartjuk az edzés alatt. Az edzés későbbi szakaszában a szénhidrátfelvétel segít szintet tartani a teljesítményünket. 30-60 gramm szénhidrát felvétele javasolt edzés közben. Természetesen egy félórás edzésnél nincs szükség közben pótolni!

Milyen szénhidrátot? Edzés közben és azt megelőzően magas glikémiás indexű szénhidrátot kell fogyasztani, hiszen ezek tudnak gyorsan felszívódni.
50 gramm szénhidrátot tartalmazó snack falatok:
• 2-3 banán
• 750 ml izotóniás ital
• 2 szelet lekváros kenyér
• 75 gramm szárított gyümölcs
Edzés után szintén magas GI tartalmú ételek kellenek. Ezeket az edzés után két órán belül kell elfogyasztani. Az edzések között a nap többi részében pedig alacsony vagy közepes GI indexű szénhidrátok ajánlottak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük