Kezdőlap » Betegségek » Szénanátha

Szénanátha

Immunrendszerünknek az a feladata, hogy óvja szervezetünket. Ennek érdekében igyekszik elhárítani, közömbösíteni és megsemmisíteni a szervezetbe kerülő káros anyagokat, kórokozókat. Nem kevesen vannak, akiknél ezt a feladatot az immunrendszer túlérzékenyen végzi, ártalmatlan anyagokra is védekezően reagál. Ez a túlérzékenység okoz például olyan betegségeket, mint az allergiás nátha. Vagy csak bizonyos évszakokban jelentkezik, vagy krónikusan. Ilyen allergiás nátha a szénanátha is, ebben a betegség esetében az allergiás reakció kiváltója valamilyen virágpor, azaz pollen. A szénanátha fő tünete az orr nyálkahártyájának gyulladása. Aki megkapja, állandóan tüsszög, eldugul és viszket az orra, a szeme vörös lesz és könnyezik. Mindezekhez esetleg láz, fejfájás, köhögés, asztmatikus zihálás társul. Aki szénanáthától szenved, általában ideges, étvágytalan, levert és rosszul alszik.

Az allergiás reakció kiváltója egész pontosan egyes virágporok fehérjéje. Ha az ilyen virágpor érintkezik az orr, szem, vagy a hörgők nyálkahártyájával, a szervezetben másodperceken vagy legalábbis perceken belül felszabadul a hisztamin nevű hormon. A hisztamin kiválasztódása következtében kitágulnak a véredények, áteresztő képességük megnő. Az érintett területeken a szövetek megduzzadnak és felhólyagosodnak. A nyálkahártya begyullad, a hörgők összeszűkülnek.
A betegek általában valamilyen antihisztaminos készítményt kapnak, ezek ellensúlyozzák, megszüntetik a hisztamin nyálkahártyákra gyakorolt hatását. Aki tudja magáról, hogy pollenérzékeny, az minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban, mikor a növények virágzanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük