Kezdőlap » Adózás » Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó

Az adótípusok egyik fajtája, a személyi jövedelemadó, tehát az SZJA. Ennek adóalanya magánszemély, aki a jövedelme után köteles adózni. Ha hatályokról beszélünk, akkor területi hatálya a jövedelemszerzés helye, a tárgyi hatálya pedig maga a jövedelem. Ennek az adótípusnak a célja, hogy a magánszemélyek hozzájáruljanak a közterhekhez, valamint célja még az adóbevételek biztosítása az állami, valamint az önkormányzati költségvetés számára.

A személyi jövedelemadóra jellemző, hogy az adóalany, vagyis a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ez egy általános és közvetlen adó, melyre kedvezmények és adómentesség kapható. Naptári évenként szokás elszámolni vele, de az év során adóelőleget kell fizetni. Az adó megállapítása önadózással történik meg.

Jövedelemtípusokból is négy fő típust lehet megkülönböztetni. Az egyik, amikor önálló tevékenységből származik a jövedelem, mint az egyéni vállalkozóknál, a másik, amikor nem önálló tevékenységből származik a jövedelem, tehát munkáltató által fizetett munkabér, vannak egyéb típusok, amikor valamilyen jog, vagy jogosultság kerül eladásra, és van az ingó- és ingatlan vagyon értékesítése.

2011. január 1-től bevezették az egykulcsos SZJA-t, és jelentősen bővült az eltartott gyermek, illetve gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény. Átalakult a nem pénzbeli juttatások rendszere is (korábbi nevén, természetbeni juttatások).
Az adó mértéke egységesen 16%, de a szuperbruttósítás miatt igazából 20,32%-nak felel meg. A szuperbruttósítás pedig az jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelmekhez adóalap-növelő tételként hozzáadják a jövedelem 27%-át, tehát az adót, az így növelt összeg után kell megfizetnie az adóalanynak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük