Kezdőlap » Adózás » Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó adóalanya egy magánszemély, akinek a jövedelme után kötelessége adózni. Ennek területi hatálya a jövedelemszerzés helye, a tárgyi hatálya pedig maga a jövedelem.

A személyi jövedelemadó célja, az adóbevételek biztosítása az állami és az önkormányzati költségvetés számára, valamint, hogy a magánszemélyek hozzájáruljanak a közterhekhez.

A személyi jövedelemadó jellemzője, hogy a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles. Ez egy általános, valamint közvetlen adó, de a megfelelő intézkedésekkel elérhetőek a kedvezmények, illetve az adómentesség. Naptári évenként számolják el, de az év során adóelőleget kell fizetni. A személyi jövedelemadó megállapítása önadózással történik.

Ha a személyi jövedelemadóról beszélünk, akkor fontos megemlíteni a jövedelemtípusokat is. Négy fő jövedelemtípust különböztethetünk meg:

– önálló tevékenységből származó jövedelem, például az egyéni vállalkozóknál
– nem önálló tevékenységből származó jövedelem, mint például a munkabér
– egyéb jövedelem (például valamilyen jog, vagy jogosultság eladása)
– ingó- és ingatlan vagyon értékesítése

2011-től bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót és jelentősen bővült az eltartott gyermek, illetve gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény. Átalakult a nem pénzbeli juttatások, vagy korábbi elnevezésén a természetbeni juttatások rendszere is.
A személyi jövedelemadó mértéke egységesen 16%, de ez az úgynevezett szuperbruttósítás miatt valójában 20,32%-nak felel meg.
(A szuperbruttósítás azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelmekhez adóalap-növelő tételként hozzá kell adni a jövedelem 27%-át, az adót pedig a növelt összeg után kell megfizetni.

Tehát a személyi jövedelemadót mindenek kötelessége fizetni, aki rendelkezik önálló, vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelemmel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük