Kezdőlap » Családi élet » Szelektív gyűjtéssel a környezettudatosságért

Szelektív gyűjtéssel a környezettudatosságért

Napjainkban a környezetvédelem egyre fontosabbá válik és egyre inkább belopja magát háztartásunkba, családjaink életében.

A környezettudatos gondolkodás- és életmód egyik fontos összetevője a szelektív hulladékgyűjtés, mely manapság már igen elterjedt hazánkban is.

A szelektív gyűjtés alapvető fontosságú, hiszen így a háztartásokban keletkező kommunális hulladék nem egy-egy lakótelep épületével vetélkedő magasságú hulladéklerakó dombjának tetejére kerül, hanem az újrahasznosítás révén visszavezethető az ipari folyamatokba, ahol új termék készülhet belőle. Ennek köszönhetően a gyártás során csökkenthető az eredeti alapanyag-felhasználás és energiaszükséglet is, így sokkal környezettudatosabb módon lehet legyártani egy-egy terméket, mint korábban. Ezzel jól jár a fogyasztó is, hiszen hozzátett valamit a környezet védelméhez és a gyártó is, hiszen kevesebb beruházással tud előállítani egy egységnyi terméket.

A kulcsszó tehát: szelektíven gyűjteni – mindent. Napjainkra számos városba elérhető a szelektív gyűjtőrendszer a háztartásokban is, Pécsett hamarosan a társasházak is szervezett formába gyűjthetik ilyen formában a hulladékaikat, meglepő módon nem egy-egy hulladékfajtára rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetbe, hanem egy nagyobb méretűbe, melybe szinte összes hasznosítható hulladék – papír, műanyag, fém – belehelyezhető, míg az üveg- és a bomlékony (pl. ételmaradék) valamint a nem hasznosítható hulladék külön edényekbe kerülnek. Az új rendszer kevesebb szállítást és ezzel összefüggő költséget generál a közszolgáltatónál, ami szintén környezettudatosnak tekinthető.

Sok család azért is kedvelheti a szelektív gyűjtést, mert a kisebb gyermekek egyik kedves játéka a hulladék szétválogatása az utcai és az otthoni színes gyűjtőkukákba, mely hamar családi projektté válhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük