Kezdőlap » Növények » Szegfűszeg

Szegfűszeg

A Fűszer-szigeteken őshonos szegfűszeg arab közvetítéssel már az ókori konyhákban is jelen volt Európában és Kínában is. A császár elé járuló alattvalók számára előírás volt a szegfűszeg rágcsálása, hogy friss és üde lehelettel jelenhessenek meg az uralkodó színe előtt. A frissítő jelleg mellett a szegfűszeg Kínában aratott fényes karrierjéhez az afrodiziákum léte is hozzájárult.

A szegfűszeg trópusi éghajlaton, főleg Afrikában, Madagaszkáron nő. Ennek ellenére a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. 15–20 méter magasra is megnövő, vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halvány lila virágai a hajtások csúcsain nyílnak. Magát a fűszert a pirosló virágbimbókból készítik. A zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen ered az elnevezése.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj keveréke adja: ezt ételek ízesítésén kívül a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásánál is felhasználják. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, gyümölcslevesek, kompótok és főleg sütemények ízesítésére használják. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele.

A szegfűszeget gyógyászatban is alkalmazzák immár évszázadok óta és igen sokféle nyavalya kezelésére használják. A szárított rügy nagyjából 20%-át kitevő eugenol olajnak közismert a baktérium-, gomba- és vírusölő hatása. Fertőtlenítőszerként is használták fogproblémák kezelésénél, fájdalomcsillapítóként, és emésztést serkentő fűszerként is. Ezen kívül többféle köptetőnek és görcsoldó krémnek is alapanyaga. De az alkoholról és a dohányzásról való leszokásnál is gyakorta alkalmazzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük