Kezdőlap » Látnivalók » Szatmárcseke

Szatmárcseke

Szatmárcseke Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Tiszaháton fekvő település, tizennyolc kilométerre a határtól. Teljes népessége ezerötszáznyolc fő körül mozog. Neve oklevelekben tűnik fel először, egészen 1181-ben, amikor már saját egyházzal is rendelkezett. Az 1400-as évek végén a település még csak „Cheke”-ként ismert. Többféle nemesi család kapott itt birtokot, részbirtokot, pl.: Kende család, Báthory család, Kölcsey család, Werbőczy család. Történelmünk viharos századai sem kerülték el a falut, hiszen tatárok, törökök és németek is szétdúlták, megszállták, sújtotta kolera és árvíz is, valamint egy tűzvész során (1865-ben) majdnem leégett.

Szatmárcsekén élt közel huszonhárom évet Kölcsey Ferenc is, aki 1823. január 22-én itt írta meg a magyarok Himnuszát. A település Művelődési Házában emlékszobát rendeztek be költőnk tiszteletére. Az épület előtt található Kölcsey bronzszobra is, mely a költő halálának százharmincötödik, a Himnusz születésének pedig százötvenedik évfordulójára állítottak emlékül.

A festői környezettel büszkélkedő falucskában Tájház is található, mely valójában egy népi bútorokkal berendezett XVIII. században épült szalmatetős parasztház.
Egyik legnagyobb nevezetessége a református kopjafás temető, melyet csónak alakú, faragott fejfájú sírok töltenek be. A temető legmagasabb pontján áll Kölcsey Ferenc fehérmárványból épített, klasszicista stílusú síremléke.
A szatmárcsekei református templom régmúltunkat idézi gyönyörű XV. századi elemeivel, római katolikus temploma pedig 1840-es évek klasszicista emlékműve a mai napig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük