Kezdőlap » Látnivalók » Szatmár kincsei – Sonkád

Szatmár kincsei – Sonkád

Sonkád országunk keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a közeli határátkelőhelytől – Tiszabecstől – mintegy 6 kilométerre, csodálatos környezetben. A település határában két folyó találkozik: az Öreg-Túr és az Új-Túr. Itt található a Kisbukó, mely gát szerepet tölt be a környéken, egyben csendes, nyugodt kirándulóhelyet biztosítva az oda érkezőknek.

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része az Öreg-Túr és annak környéke is. A folyó hol erdőkben, hol pedig ligetesebb helyeken csordogál. A falut már a bronzkorban is lakták, ezt bizonyítja egy árokásás során előkerült bronzkori, illetve honfoglalás kori leletek. Első említése 1181-ben történt, a cégényi monostor oklevelében. Az 1400-as években a csaholyi uradalom birtokában volt a terület, majd később a Perényi és a Bethlen család örökölte meg. A 16. század vége felé elérték Sonkádot is a törökök, Magyarország seregei és az erdélyi harcosok is. 1717-ben a tatárok égették fel a falut. Régen vadásztak, halásztak az itt élők, majd a földművelés vált általánossá és meghatározóvá.

Az 1800-as évek elején számos földesúr élt és tevékenykedett itt: Vay Ádám, gróf Teleki László, Kürthy György, stb. 1884-ben és 1890-ben a községben tűzvész pusztított. Sonkád legkiemeltebb látnivalója a XV. századi református templom, melyet 1998-ban díjjal tüntettek ki: Európa Nostra díjat kapott. A templom gótikus stílusban épült, déli bejárata figyelemreméltó különleges kőkerete miatt. A templom torony 1807-es, késő barokki munka eredménye, a karzata alatt kazettára hasonlító, emlékeztető festés található egészen 1795-ből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük