Kezdőlap » Látnivalók » Szatmár kincsei – Kölcse

Szatmár kincsei – Kölcse

Magyarország legkeletibb szegletében, az Erdőháton található Kölcse. A magyar-ukrán határtól körülbelül 10 kilométerre fekszik, az Öreg-Túr „védő karjaiban”. A Szatmári-síkság egyik legrégebbi településéről van szó, s ezt alátámasztják a neolit kori és bronzkori leletek, melyeket határában találtak a régészek. A Túr folyó és az Eszteró – mint a Túr mellékága -, kiemelkedésére építették, s ez szerepet játszott mindannyiszor abban, hogy az esetleges árvizek nem okoztak nagy károkat.

A Túr csatornájának megépüléséig a falut csak hídon lehetett megközelíteni, ami a támadások ellen is megfelelő megoldásnak bizonyult. Uradalmi központja volt a Kölcseyeknek, de birtokkal rendelkeztek itt még a Gacsályi, Őry, Kende családok is.
A település református temploma többször adott otthont a Szatmár vármegyei közgyűléseknek. A 14-15. században már megfelelő eszközökkel és fejlettséggel rendelkezett a falu ahhoz, hogy részt vegyen a kereskedelemben, és a városiasodás útjára léphessen. Az 1600-as évek elején már iskola is működött a településen. Az 1700-as évek pestisjárványa viszont rengeteg lakost elvitt, így szlovák jobbágyok betelepítésében látták az utánpótlás lehetőségét. Az 1800-as évek végétől kezdve már orvosa és gyógyszertára is van Kölcsében, majd körjegyzőségi központ lesz. 1973-ban nagyközséggé alakult át, 1990-ben pedig újra önálló önkormányzattal rendelkezett.

Kölcse római katolikus temploma a 15. században épült, mely a település legmagasabban fekvő része volt, mocsarakkal körülvéve, környéke temető volt. A templom román stílusban épült, de egy beomlás miatt 1646-ban újra építették, gótikus stílusban. A templom előtt egy 1791-ben épített fa harangtorony áll, nyolcszögletű sisakaljjal, mely a Felső-Tisza-vidék egyik legnagyobb ritkasága.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nézzünk meg Bécsben?

Bécs utcáit róva az az érzésünk támad, hogy egy csodálatos, időtől és tértől független történelmi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük