Kezdőlap » Növények » Szarvasgomba a földalatti gomba

Szarvasgomba a földalatti gomba

A földalatti gomba fajtákat nehezebb gyűjteni azoknál a gombafajtáknál, amiket szabad szemmel is könnyen észrevehetünk. A földalatti gombák közül a legismertebb és talán az egyik legdrágábbak a szarvasgomba fajták, amiket a földalatti nagyobb gombák közé sorolhatunk.

Ezek fajta gombák a felettük található fák gyökereivel élnek szimbiózisban, így általában az erdők talajaiban találjuk meg őket, a fák és a cserjék gyökereivel életközösséget képezve. Azonban az öreg erdők csökkenésével, illetve az erdős területek gyérülésével egyre kevesebb földalatti gombát lehet találni. Például 100 évvel ezelőtt egy-egy uradalom helyén akár több mázsa nyári szarvasgombát is piacra tudtak vinni, mára ez a mennyiség lényegesen kevesebb.

A szarvasgombánál külön női és hím egyedekből álló telepek található, ezek általában több méter távolságban találhatók egymástól. A földalatti gombák is spórával szaporodnak. A beporzást az erdő vadjai (őzek, vaddisznók, bogarak és időnként a gombászok végzik , a telepeik felkutatásával. Az olasz kutatok próbáltak kétnemű telepeket létrehozni, azonban ezek a telepek hamar egyneművé váltak. A franciák rájöttek arra, hogy ha azok alá a tölgyfa alá, amelyik alatt szarvasgomba van makkot szórtak akkor a csemete gyökerére nagy valószínűséggel rátelepszik a gomba. Ezután az 1-2 éves csemetéket átültetve tudták létrehozni a szarvasgomba telepeket.

Az erdőben nyomára vezethet az, hogy gomba növekedése során megrepeszti a talajt, amelyek láthatóvá válnak, ha az avart elkotorják. vagy az apró legyek vagy vadtúrások is jelzik a gombát. A földalatti gombákat általában betanított kutyákkal és sertésekkel keresik meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papaja, mint gyógynövény

A papaja Amerikában őshonos gyümölcs, amit az őslakosok gyógynövényként tartanak. A legfontosabb enzime a fehérjéket …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük