Kezdőlap » Utazás » Szárnyashajók hazánkban

Szárnyashajók hazánkban

Hazánkban több típusú szárnyashajó található, amelyeket csoportosítani lehet tulajdonságaik szempontjából. Egy csoporthoz tartoznak a következők: Sólyom II., Sólyom III., és Meteor. Ezek mindegyike nagyméretű, és személyek szállítására alkalmas jármű. Magyarországon a MAHART tulajdonában állnak a szárnyashajók, amelyekről most bővebb ismertetést olvashatunk. A szárnyashajókra jellemző, hogy három zárt utastér található bennük, emellett pedig a vendégek rendelkezésére áll egy bár is. Az utasterek átjárhatók, és összesen 108 fő számára nyújtanak helyet. A Sólyom II., valamint a III. is egyaránt 35 méter hosszúságú, és összesen 60 km/órás sebességre képes. Ezeket a típusokat még 1960-1994 között gyártották, és hazánkon kívül ilyen típusú szárnyashajókat használnak még Kínában, Szlovákiában és Hollandiában is.

A szárnyashajók közül egy másik csoportba tartoznak a következő modellek: Vöcsök II., Vöcsök III., Vöcsök IV., vagy más néven Voszhod-2. Ezen típusok jellemzően középnagyságúnak számítanak, és 71 fő befogadására képesek, valamint az átlagsebességük 60 km/óra. Néhány évvel ezelőtt, 2007-ben a hazai járművek többségét felújították, ekkor a szárnyashajók oldalait bővítették új ablakokkal, valamint panorámaablakokat is szereltek fel a járművekre, hogy még teljesebb legyen az utazás élménye. Természetesen található mosdó, valamint büfé is a hajón, de a komfortérzetet az LCD tévék, a klíma, valamint a kényelmes karosszék jellegű ülések biztosítják. Ezen típusú szárnyashajók használhatók folyami-, valamint tengeri vízen is, tehát hazánkon kívül más országokban is használják őket, például Oroszországban, Vietnámban, Malajziában és Kanadában is.

Szintén egy külön kategóriaként említhetjük meg a következő szárnyashajókat: Bibic III Business Class, vagy más néven Polesje. Ezen hajók jellemzően kisméretűek, és természetesen személyszállításra alkalmasak. A Polesje maximális befogadási értéke 26 fő, és a hajó mérete is igencsak kicsi, összesen 22 méter hosszú, azonban ennek köszönhetően gyorsabban tud menni, mint az átlagos szárnyashajók. A Dunán alkalmazott szárnyashajók közül ez a legexkluzívabb, és kiemelkedő navigációs tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt a hajót nem véletlenül használják külföldi utakra is, hiszen nemcsak nagyon megbízható, de a komfortja is példás. Nagyobb testvéréhez hasonlóan panorámaablakok találhatók rajta, azonban az ülések itt bőrszövet kárpitot kaptak, és egyéb kényelmet fokozó extrák is találhatók az utastéren, például 2 LCD monitor.

Végül egy 4. csoportosítást is megkülönböztethetünk, amelybe a Bibic I., Bibic II., és Poljese szárnyashajók egyéb változatai tartoznak, amelyek személyszállító hajók, viszont kisméretűek. Ezek a hajók 21 méter hosszúak, azonban akár 54 fő befogadására is képesek. Jellemzőjük, hogy sekély merülésűek, ami a jobb navigációt teszi lehetővé, így ezek a hajók kiemelkednek a többi közül, ami hazánkban található. Gyorsabbak, mint nagyobb társaik, azonban elsősorban belföldi utakon közlekednek, kisebb méretük miatt. A szárnyashajók utastere kiemelkedően komfortos, megemlíthetjük a felszerelt LCD monitorokat, a hangulatos kialakítást, a nagyméretű ablakokat, valamint a nagyteljesítményű szellőzőrendszert is a palettáról. Hazánkban minden szárnyashajó állapotát évente ellenőrzik, így biztosítva a kockázatmentes utaztatást.

A következőkben tekintsük meg, melyek azok az úti célok, ahova szárnyashajóval juthatunk el. Az első fontosabb úti cél Bécs városa, amely a magyar utasok számára a legnépszerűbb célpont. Az útvonal célállomása természetesen Bécs, azonban közben áthaladunk Visegrádon, és Pozsonyon is, így egy kétnapos kirándulásban lesz részünk. Az utazáshoz a jegyeket különböző korosztályoknak –például gyermekeknek, diákoknak-, kedvezményesebb áron árulják, a jegyárba általában bele van foglalva az utazás díja, az utas-, és poggyászbiztosítás, a kikötői illeték, valamint egyes esetekben étkezés és egyéb extrák is. A szárnyashajók fedélzetén általában mindig található büfé, hideg-, és meleg ételek. Amennyiben a belföldi utazásokat vesszük számba, két típust különböztethetünk meg. Lehetőségünk van arra, hogy hosszabb, például történelmi jellegű kirándulásra menjünk, ekkor kiváló úti cél lehet Esztergom, vagy Mohács, valamint azt is választhatjuk, hogy egy adott időpontban valamilyen rendezvény helyszínére érkezzünk a szárnyashajóval. Amennyiben Magyarországon belüli úti célt szeretnénk választani, mindenképp járjunk alaposan utána, mely városba, mely települések érintésével juthatunk el, és azt is nézzük meg, esetleg van e valamilyen rendezvény az adott helyszínen abban az időpontban. Természetesen az utak a célállomástól és az igényelt szolgáltatásoktól függően árban teljesen eltérőek lehetnek, erről is tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk. A szárnyashajóval való utazás egyik népszerű célpontja Pozsony városa is. A hajók ekkor a Nemzetközi Hajóállomásról indulnak, majd néhány óra utazást követően megérkeznek Pozsonyba, ahol természetesen városlátogatásra is lehetőség van, majd az egynapos kirándulás keretei között szintén szárnyashajóval juthatunk vissza oda, ahonnan elindultunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vietnám látnivalói

Vietnám Délkelet-Ázsiában található ország, méretét tekintve alig kisebb, mint Németország, fővárosa pedig Hanoi. Felszíne dombos-hegyes, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.