Kezdőlap » Internet » Számítógépes Bűnözés Elleni Egyezmény

Számítógépes Bűnözés Elleni Egyezmény

Az Európai Unió több szervezetből áll: Bizottság,Parlament, Bíróság, Tanács, stb. Az Európa Tanács tipikus feladata az, hogy az alapvető emberi jogokat megfelelő védelemben részesítse az állami beavatkozással szemben. Az internettel kapcsolatos politikája viszont nem az enyhítés, hanem a szigorítás útját követi, s ezzel együtt az állam beavatkozását szorgalmazza.

A Számítógépes Bűnözés Elleni Egyezményben a legnagyobb hangsúlyt a bűnüldözésre és a nyomozás állami eszközeinek bővítésére fektették. Az egyezményt a 2001. szeptember 11-i merénylet után szoros amerikai együttműködéssel dolgozták ki. Ez vezetett oda, hogy a szólással kapcsolatos bűncselekmények nem kerültek bele az egyezménybe – az amerikaiak alkotmányában nem kriminalizálják. A megállapodáshoz később egy jegyzőkönyvet csatolt az Európa Tanács – Rasszizmus és Idegengyűlölet Elleni Jegyzőkönyv – 2003 januárjában. Érdekessége, hogy az egyezményt már tizenhat ország aláírta, de még egy sem hagyta jóvá vagy iktatta törvénybe, a hatálybalépés viszont csak öt ratifikáció után esedékes.

Az államok jogszabályai, törvényei közötti eltérés miatt a „legkisebb közös többszörös elve” alapján a Jegyzőkönyvbe került az összes szokványos, tipikus szólás-bűncselekmény. Elképzelhető, hogy ennek következménye az lesz majd, hogy az internetet sokkal szigorúbb szabályozás és korlátozás jellemzi később. Például előfordulhat, hogy az interneten keresztüli holokauszt-tagadást bűncselekménynek tekintik, más sajtóban, vagy gyűléseken történő felszólalást a holokauszttal kapcsolatban pedig legálisnak ítélnek majd meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük