Kezdőlap » Növények » Szakállbromélia

Szakállbromélia

Amerika trópusi esőerdeiben őshonos, különlegesen szép virág. Meseszép rózsaszín és lila virágai egy fantáziavilágot idéznek. Az ananászfélék családjába tartozik. Kedvelt szobanövény, nagyon jól tűri a beltéri tartást. Eredeti élőhelyén magasan, a fák lombkoronájában él, napfényes helyen. A vizet és a tápanyagokat a levelein keresztül veszi magához, a gyökereit csak kapaszkodásra használja. Örökzöld növény, gondos ápolás mellett a virágzása hosszan tartó. Alacsony termetű, maximum a 25-30 centiméteres magasságot éri el.
Tojásdad alakú, lapos virága van, mely pikkelyszerűen díszített. Viszonylag hosszú virágzásra számíthatunk, akár két hónapig is gyönyörködhetünk benne.

Levelei rozettaszerűen nőnek, kifelé hajlanak, ezeken keresztül vezeti a tápláló esővizet a tölcsérszerű közepébe. Így, amikor szárazabb az idő, akkor is elegendő víztartaléka marad. Ezt a módszert alkalmazhatjuk a saját nevelésű broméliánknál is. Nyugodtan öntsük a levélvályúkba vagy közvetlenül a tölcsérbe az öntözővizet. Mivel kicsi a gyökere, ezért kisebb cserépben is kiválóan elfér. Gazdag, humuszos talajba ültessük, az egyszerű virágföld nem alkalmas számára. Ha a gyökereit tőzegmohába csomagoljuk, akkor a utánozván az eredeti élőhelyét, fákon is nevelhetjük. Ilyenkor a növényt faágra, vagy ágvillára erősíthetjük. A világos helyet kedveli, de a közvetlen, erősen tűző napfénytől óvni kell. Meleg, párás környezetet biztosítsunk számára. Ezt gyakori permetezéssel érhetjük el. Túlöntözni nem kell, mert a kicsike gyökerei úgysem szívják fel a vizet. Bőven elég neki, amit a permetezéssel, a leveleire, és a tölcsérbe öntött vízzel kap.

Átültetni nem szükséges, de ha mégis, akkor azt inkább tavasszal. A sarjak leválasztásával szaporíthatjuk, de csak akkor, amikor a levelek hossza legalább a 8 centiméteres hosszúságot elérte.
Csodálatos dísze lehet a lakásunknak, kertünknek. Egész évben élénkzöld színben pompázik, télen sem pihen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük