Kezdőlap » Fitnesz » Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink gyorsan áthűlnek, mivel nincsenek védő zsírréteggel borítva. Fontos tehát, hogy melegen tartsuk őket – a fülek kihűlése ugyan nem fáj, azonban könnyen negatív következményekkel járhat egészségünkre nézve. A hallószervünkön keresztül különböző baktériumok, vírusok juthatnak a szervezetünkbe: akár fájdalmas középfül-gyulladás is kialakulhat, ami csak antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Ügyeljünk arra, hogy úszás, vagy zuhanyzás után a füleinket is alaposan szárítsuk, töröljük meg, mielőtt kilépnénk a hidegbe. Rossz megoldás, ha vattát teszünk a fülünkbe: nem véd a kihűléstől, és a kórokozóktól, ráadásul rontja a fül szellőzését.

Télen lehetőleg kerüljük az orrpiercing, és a fülbevaló hordását. Eltekintve attól, hogy a sporttevékenység során egyébként is zavaróak lehetnek: ha hosszú távon a szabadban tartózkodunk (például sétálunk, vagy futunk), a fém jó hővezető tulajdonsága miatt rendkívül hamar lehűl, a körülötte lévő bőrön súlyosabb esetben akár fagyási tüneteket is okozhat. 0°C alatti külső hőmérséklet esetén tehát mindenképpen távolítsuk el a fém ékszereket. Aki az edzés alatt mp3-lejátszóval hallgat zenét, tanácsos magával vinnie tartalék elemeket: a mínuszok az akkumulátorok, és az elemek élettartamát hátrányosan befolyásolják.

Ha a hidegebb hónapokban is szabadtéri edzést végzünk, fontos, hogy odafigyeljünk a fül melegen tartására: akár sapka, fülvédő, vagy homlokpánt segítségével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük