Kezdőlap » Fitnesz » Szabadsúly vagy gép?

Szabadsúly vagy gép?

Vannak, akik jobban szeretik a gépeket, míg mások a szabadsúlyokra esküsznek. Ebben a cikkben ezek előnyeiről és hátrányairól lesz szó, hogy megkönnyítsük a választást.

Egyensúly
A szabadsúlyok jobban fejlesztik a test egyensúlyát, mint a gépek és így fejlődnek a járulékos izmok. A gépek fix síkban tartják a mozgást, előnyös lehet kezdők számára.

Biztonság
Általánosságban elmondható, hogy a gépek biztonságosabbak, mint a szabadsúlyok. A súlyzókat le lehet ejteni és legrosszabb esetben az illető lábára esik, ami komoly sérülést is okozhat, ráadásul egy teremben a hirtelen hanghatást megijeszthet mást, aki meg lehet, hogy emiatt sérül meg. Ha kifáradásig edzünk, akkor szabadsúly esetén szükségünk lehet segítőre is.

Emelőerő, mozgás síkja
A gépek egyik hátránya, hogy nem alkalmazzák testünk természetes emelőerejét. Nem feltétlenül passzol a karunk a géphez – nem is lehetne olyat gyártani, ami mindenki számára ideális.
A gépek rögzített síkban képesek csak mozgatni a végtagjainkat és így nem fejlődik a mozgáskoordináció. Ha szabadsúlyokat használunk, akkor a természetes ívükben mozoghatnak a karok és a lábak, ez pedig jobban fejleszti az erőt és a koordinációt.

Melyik a vonzóbb?
Sok kezdő fél a szabadsúlyoktól. A gépek esztétikusabbak. A súlyzók is lehetnek esztétikusak, de a nőket kevésbé vonzzák. Szabadsúlyokkal többféle változatot is elvégezhetünk egy-egy gyakorlatból, míg egy gép többnyire csak egy dologra használható.
Talán a legideálisabb az lenne, ha mindkettő előnyeiből megpróbálnánk részesülni azáltal, hogy használjuk mindkettőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük