Kezdőlap » Autó » Svájc út-információ

Svájc út-információ

A hegyekkel borított Svájc Európa közepén fekszik. Az Alpok és a Jura magas hegyvonulatainak köszönhetően az ország éghajlata igen változó lehet. A téli sportok kedvelői közül sokan keresik fel Svájcot nyáron is, amikor az alpesi természet teljes szépségében pompázik, és az országba látogatók gyönyörű kirándulásokat tehetnek. A svájci úthálózat minősége kiváló, még az igen nagyszámú hegyi utakon is gyorsan haladhatunk. Az autópálya matrica használata kötelező, nemcsak a személygépkocsiknak, hanem a 3500 kg össztömeget el nem érő utánfutóknak és lakókocsiknak is. Csak éves matricát tudunk vásárolni, azonban összege jóval kedvezőbb a többi országénál (30 és 50 svájci frank között mozog).

A jobbról jövő forgalomnak, a gyalogosokat kivéve, mindig előnye van. A hegyekben a keskenyebb utakon a hegymenetben haladó járműnek a lejtmenetben haladó járművel szemben előnye van. Amennyiben a hegyre felfelé haladó jármű egy kiálló közvetlen közelében van, azt igénybe kell venni. A sík vidéken futó, de keskeny utakon a nehéz járműnek mindig előnye van a körforgalomhoz közeledő forgalommal szemben. Lakott területen kívül a megengedett legnagyobb sebesség 80 km/h, kivéve az autópályákat, ahol 120 km/h a megengedett. Az 1000 kg össztömeget meghaladó utánfutókkal az autóutakon és az egyéb főútvonalakon a megengedett legnagyobb sebesség 60 km/h. Az oldalkocsis motorkerékpárokra mindenhol ez a sebességkorlátozás érvényes.

A gépkocsikban radardetektort elhelyezni tilos. Az alagutakban kötelező a tompított fényszóró. Az autóvezetők számára a megengedett véralkoholszint 0,8 ezrelék, azonban baleset esetén már 0,6 ezreléktől büntetnek. Az autópályán legfeljebb a következő lehajtóig vontathat.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, azonban a határátlépés nem okoz komolyabb fennakadás. Pár kérdés, és esetleg személyigazolvány/jogosítvány/útlevél felmutatása után gond nélkül haladhatunk tovább. Az igen költséges kórházi ápolás miatt érdemes utasbiztosítást kötni. A parkolás kiválóan megoldott, azonban az utcákon való parkoláshoz szükséges parkoló kártyát kiváltani. Érdemes parkolóházban tartani az autót esetleges városnézés alkalmával. Az árak drágábbak a magyar viszonylathoz képest, azonban mindenhol egységes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük