Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés: mire kell odafigyelnünk?

Súlyzós edzés: mire kell odafigyelnünk?

Csúcsforma és gyors izomépítés: a jó alakhoz a súlyzós edzés kifejezetten hatásos. Akár profi, akár kezdő valaki, a biztonságos, sérülésmentes edzéshez néhány szabályt feltétlenül be kell tartania.

Kezdjük az edzést a nagyobb izmokkal, illetve a szabad súlyos, több izomcsoportot megmozgató gyakorlatokkal. Az izolációt, a kisebb izmokat hagyjuk a tréning végére. Ha például előbb eddzük meg a bicepszet, mint a hátat, a karhajlító izmok erejének csökkenése miatt a hátizmainkat nem tudjuk kellőképpen igénybe venni. A legtöbb hátgyakorlatnál ugyanis a bicepsz is bedolgozik. Ugyanígy a mellizmokat a váll, és a tricepsz előtt kell edzenünk, a vádligyakorlatokat pedig hagyjuk a lábedzés végére.

Fontos, hogy megfelelően adagoljuk a terhelést. A gyakorlatok, az ismétlések, és a sorozatok száma az ellenállás mértékétől, az egyéni teljesítőképességtől, és a céltól is függ. Kezdőként már a maximális súly 50%-ával végzett tíz ismétléssel is izomnövekedést érhetünk el. Egy idő után azonban többre van szükség: az edzett sportolók számára a maximális súly 70-80%-ának megmozgatása az ideális. (A maximális súly az a szám, amit egyszer meg tudunk mozgatni, de két ismétlést már nem tudunk vele végrehajtani)

A kezdőknek a szabadsúlyos gyakorlatok nehezükre eshetnek. Az intermuszkuláris összhang, tehát a különböző izomcsoportok együttműködése, de az izmokon belüli “finomhangolása” az egyes rostoknak is csak fokozatosan épül ki. Azoknak, akik még csak ismerkednek a súlyzós edzéssel, a szabad súlyos edzés helyett az első 6-8 hétben inkább a gépekkel végzett gyakorlatok ajánlottak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük