Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés: miért fontos a bemelegítés, és hogyan végezzük?

Súlyzós edzés: miért fontos a bemelegítés, és hogyan végezzük?

Mielőtt belekezdenénk a súlyzós edzésbe, rendkívül fontos, hogy bemelegítsük izmainkat. Sokan elhanyagolják ezt a szakaszt, pedig a szerves részét kellene, hogy képezze az edzésnek. A megfelelő bemelegítés számos előnnyel jár.

A bemelegítés segít megelőzni az izmok sérülését. Az edzést előkészítő gyakorlatok javítják az összehúzódó izomrostok hatékonyságát, illetve az izmokhoz, és az idegekhez tartozó koordinációt is. A bemelegítés serkenti a vérkeringést, növeli a szívfrekvenciát, ezáltal gondoskodik arról, hogy több oxigén jusson az izmainkba.

A nem megfelelő bemelegítés azonban káros is lehet a teljesítményre nézve: ha túl intenzív, vagy sokáig tart, kimerítheti az energiaraktárakat. A bemelegítő gyakorlatok nem kell, hogy hosszú ideig tartsanak. Amint érezzük, hogy enyhén megizzadunk, szaporábbá válik a szívverésünk, és megemelkedik a testhőmérséklet – ugyanakkor még nem fáradtunk el-, kezdhetjük is az edzést.

A bemelegítés három fázisból áll. Az első fázis során a szívet, és az érrendszert készítjük fel a közelgő megterhelésre, kardio gépek, például futópad segítségével. Végezzünk 5-10 perces könnyű futást. A második fázisnak az izmainkra kell összpontosulnia: végezzünk dinamikus nyújtógyakorlatokat azokra az izmokra, melyeket az edzésen igénybe fogunk venni. A harmadik szakaszt minden gyakorlat előtt ajánlott elvégezni: néhány, kisebb súllyal végzett sorozat. Elsősorban a nagy súllyal végzett gyakorlatok, például guggolás, vagy fekvenyomás előtt elengedhetetlen az ilyen jellegű bemelegítés: ha rögtön, nagy súllyal kezdünk el dolgozni, nagyobb a sérülésveszély.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük