Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés kezdőként: milyen gyakorlatokat válasszunk?

Súlyzós edzés kezdőként: milyen gyakorlatokat válasszunk?

Akik kezdőként mennek az edzőterembe, előfordul, hogy az edzőtől úgy tudják, vagy egyéb információforrásokból úgy értesülnek, kerülniük kell a szabad súlyokkal végzett gyakorlatokat. A guggolások, oldalemelések és egyéb szabad súlyos gyakorlatok helyett tehát inkább a csigás gépeket választják.

A szabad súlyos alapgyakorlatok azonban kezdők számára, kis súllyal végezve kifejezetten ajánlottak. Ezzel a technikával több izmot edzünk meg egyszerre, míg a gépek segítségével végzett gyakorlatok általában a különféle izmok izolációját célozzák meg. Az általános erőnlét fejlesztésére, az izomzat megerősítésére tehát a szabad súllyal végzett edzés alkalmasabb, ráadásul az izmok épülése is gyorsabb. A legfontosabb szabad súlyos gyakorlatok a guggolás, evezések, felhúzás, fekve nyomás, illetve a kézisúlyzóval végzett, a kar izmait célzó gyakorlatok. A saját testsúlyos gyakorlatok, például a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás, szintén fontos szerepet játszhatnak a fizikai erőnlét javításában.

Fontos azonban, hogy a különféle gyakorlatok technikáját pontosan elsajátítsuk: az izomépítés alapgyakorlatainál, ha nem végezzük őket helyesen, kimondottan nagy lehet a sérülések, illetve a hosszú távon is helytelenül végzett gyakorlatoknál az ízületi károsodások veszélye. Érdemes tehát az első hetekben személyi edző segítségét kérni a helyes kivitelezésben.

A szabad súlyos alapgyakorlatok, helyesen végezve csökkentik a sérülésveszélyt: mivel az izmokat, ízületeket a gépekkel ellentétben egyenletesen terhelik, erősítik, a későbbiekben kisebb eséllyel alakul ki sérülés, ízületi károsodás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük