Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés: fontos a célok meghatározása

Súlyzós edzés: fontos a célok meghatározása

Aki izmai növeléséhez, illetve a felesleges zsírpárnák elégetése céljából súlyzós edzésbe kezd, és táplálkozását is átalakítja, néhány alapelvet feltétlenül szem előtt kell tartania. Fontos, hogy még az edzés kezdete előtt átgondolja, mit szeretne, és mit képes elérni. A világos, realisztikus célok kijelölése, az eddigi sporttapasztalatok, a fizikai állapot és a testsúly figyelembe vételével, segítséget jelenthet. Vegyük figyelembe, hogy a zsír leadása rövidebb időt vesz igénybe, mint az izomtömeg növelése. Azonban a túl gyors, drasztikus kalóriacsökkentés általi fogyás során nemcsak a zsírtól szabadulunk meg: türelmetlenségünk következménye a nagyobb mennyiségű izomvesztés lehet. Ezenkívül a túlzottan alacsony kalóriabevitel az alapanyagcsere csökkenéséhez vezet, és növeli a visszahízás esélyét, amit visszatérünk a normál táplálkozáshoz.

A céljaink megtervezésénél figyelembe kell vennünk a testalkatunkat. Három fő típus létezik: ektomorf, endomorf és mezomorf alkat. Az ektomorf típusú emberek anyagcseréje gyors, nehezen, vagy egyáltalán nem zsírosodnak, azonban izmot építeniük is nehéz. A súlyvesztés során szinte csak izmot adnak le. Kardio edzésre az ektomorfoknak nincs szükségük, helyette ajánlott a magas intenzitású erősítő edzés, megfelelő étkezéssel kiegészítve.
A mezomorf alkat ezzel ellentétben könnyen épít izmot, és az endomorf típushoz képest a zsírt is könnyebben égeti. Utóbbi típus hízékonyabb, ezért rendkívül oda kell figyelnie étkezésére: az endomorf alkat előnye azonban, hogy fogyás során alig veszít izomtömegéből. Az endomorf típusúak számára rendkívül fontos a kardio, és az aerob edzés, mellyel a zsírégetést serkenthetik.

Az izomépítés és a zsírégetés folyamata tehát egyénileg különbözik. Az első lépés, hogy meghatározzuk, melyik típusba tartozunk (a tiszta típusok ritkák, legtöbbször két típus keveredik, illetve előfordul, hogy míg a felsőtest inkább ektomorf, az alsótest endomorf: pl. nőknél a körte alkat), és eszerint alakítjuk edzéstervünket, illetve étrendünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzővel, vagy a nélkül?

Örök kérdés, hogyan legyünk fittek, karcsúak és szépek. Persze mindezt nagyon rövid idő alatt szeretnénk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük